Zabava

“PJEVALI ČETNIČKE PJESME” Hrvati ne žele Miroslava, Bajagu, Željka, Seku

Zagrebačka zajednica udruženja hrvatskih veterana zatražila je zabranu nastupa pjevača iz Srbije Bajage, Miroslava Ilića, Seke Aleksić, Željka Joksimovića, Cobija i Željka Samardžića na Rujanfestu od 13. do 22. septembra u Zagrebu, jer su, prema njihovim riječima, pjevali četničke pjesme i pozvali na agresiju na Hrvatsku.

“PJEVALI ČETNIČKE PJESME” Hrvati ne žele Miroslava, Bajagu, Željka, Seku
Foto: Uroš Arsić/RAS Srbija

U saopštenju koje potpisuje predsjednik tog udruženja, Anton Tandar, piše da su oni posebno povrijeđeni time što je slogan manifestacije “Pomakni svoje granice zabave”, navodeći da ih riječ “granica” asocira na ratni period u kojem su oni dali “svoju mladost, zdravlje i život”.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u bojkotu pjevača koji nisu s našeg podneblja, te takvim primjerom izraze svoje nezadovoljstvo, kako i organizatori ubuduće uzeli u obzir naše stavove i na naš Rujanfest pozvali muzičare u okviru naših kulturnih, teritorijalnih i ideoloških granica – pišu zagrebački veterani.

Oni su takođe pozvali sve mjerodavne institucije da “zabrane nastup pjevača koji su za vrijeme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali podršku velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku”.

Interesantno je da se posebno izdvajaju imena Joksimovića, Samardžića, Seke Aleksić, Miroslava Ilića, Bajage i Cobija, mada oni nisu jedini izvođači iz Srbije čiji je nastup najavljen na Rujanfestu.

Osim njih, tamo će nastupiti i Ministarke, Dejan Matić, kao i muzičari iz Bosne i Hercegovine, Jala Brat i Buba Corelli, Plavi orkestar i slovenačka zvijezda Senida.

Navodi da su pomenuti muzičari pjevali četničke pjesme potpuno su apsurdni, s obzirom na to da većina njih, u vrijeme rata, ako se izuzmu Bajaga i Ilić, nisu ni bili muzički aktivni, a još manje su pozivali na sukobe sa zapadnim komšijama. Bajagu optužuju da je 1993. godine izveo pjesmu “Armija srpska”, ali je on to demantovao, dok im kod Ilića smeta to što je na Kupusijadi 2015. pjevao “Morem plovi jedna mala barka”, piše Srbija danas.