Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PLAĆEN GODIŠNJI ZA AKTERA AFERE Javnost ogorčena, Solak i dalje prima direktorsku platu

Politika
Autor:

Foto: BHRT/screenshot

Fahrudin Solak

Glavni akter afere “Respiratori”, Fahrudin Solak, suspendovan je s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite i za vrijeme “preventivne suspenzije” dobijaće puni iznos direktorske plate, što je javnost protumačila kao nagradu za nerad u vidu plaćenog godišnjeg odmora.

Nakon što je potrošeno 10 miliona KM na respiratore, koji nemaju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, i dalje nema sankcija, već je Solak sam predložio da bude suspendovan.

Tužilaštvo BiH istražuje slučaj, vještaci su utvrdili da nabavljeni respiratori ne odgovaraju potrebama, a javnost pita da li je Solak „preventivnom suzpenzijom“ kažnjen ili nagrađen.

– Nevjerovtno je da njega nije suspendovala Vlada Federacije BiH, zato što misle da je to ispravno. Nisu oni odjednom postali pravični i počeli da vode računa o pravnoj državi, već su ga suspendovali na osnovu njegovog zahtjeva – podsjeća politička analitičarka Ivana Marić, dodajući da pravnici tvrde da termin „preventivna suspenzija“ ne postoji.

Ona navodi da se suspenzija radi kada se sumnja da je neko počinio krivično djelo i kada se sumnja da bi mogao da utiče na njegov položaj.

– Naravno da je ovo nedopustivo. Ovo je samo suspenzija, nisu ga smijenili, iako protiv njega ima previše dokaza. On je izgubio kredibilitet i ugled, ako ga je ikada imao, tako da će za njega biti nedopustivo da obavlja ovu funkciju – kategorična je Marićeva.

Juče su reagovali i iz SDP, navodeći da je nedopustivo da Solak nakon svega ode na plaćen godišnji odmor.

– Dva posljednja meseca su potrošena na halapljivo grabljenje javnog novca ljudi koji su ugledali priliku za neobuzdanu pljačku. Tako su dva mjeseca borbe protiv pandemije pretvorena u paradu afera i kriminala, sve preko leđa radnika i građana – navode u SDP.

Podsjećaju da se u isto vrijeme stolarima dodjeljuju poslovi nabavke testova, a malinarima nefunkcionalnih respiratora.

– Stoga je posebno ciničan i bezobrazan posljednji potez Vlade Federacije, kojim šalje Fahrudina Solaka na plaćeni odmor. Valjda je to nagrada za nabavku preskupih i neupotrebljivih respiratora. Da li je u pitanju kupovina njegovog ćutanja i svaljivanja krivice na jednu osobu zbog nabavke koja od početka do kraja ima sve odlike sistemski osmišljene prevare – upitali su u SDP.

Izvještaj nedovoljan

Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH ocijenila je da je izvještaj Federalne uprave civilne zaštite o javnim nabavkama od proglašenja stanja nesreće zbog epidemije virusa korona nedovoljan, te je zatražila njegovu dopunu, kao i smjenu direktora Uprave Fahrudina Solaka.

Komisija je na jučerašnjoj sjednici konstatovala da Federalna uprava civilne zaštite nije u izvještaju odgovorila na pitanja članova komisije i da je dobijen statistički pregled nabavki, zbog čega je zatraženo njegovo dopunjavanje informacijama za svaku pojedinačnu nabavku, ugovor i odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Od Vlade FBiH zatraženo je da dostavi zaključke usvojene na osnovu dva izvještaja koje joj je dostavio Federalni štab civilne zaštite.

Novinari jedini istražuju

– Lako je funkcionerima u BiH da se bave malverzacijama i kriminalom kada su jedini istražioci novinari, a objava u medijima jedina kazna koju učesnici afera dobiju – ističe Marićeva.

Objašnjava da afera i lova u mutnom ima svugdje, ali, za razliku od drugih, akteri u BiH znaju da mogu proći bez kazne.

– Da nije bilo medija za ovo se ne bi ni saznalo, jer su sve afere isključivo izašle u javnost zahvaljujući objavi u medijima. Nažalost, na tome će i završiti. Sve ove aktere afere ćemo gledati i narednih 20 godina – zaključila je Marićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO