Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„NIŠTA IZNENAĐUJUĆE OD BiH“ Afera „Respiratori“ stigla i u Njujork Tajms

Hronika
Autor:

Foto: RTS/screenshot

Afera “Respiratori” stigla je i do svjetskih medija. Tako Njujork Tajms prenosi vijest o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora u BiH koje je uvezla firma “Srebrena malina”, a novac dala federalna vlada.

Dalje stoji da je maloj kompaniji za preradu voća, bez dozvole za uvoz medicinske opreme, dodijeljeno pet miliona evra za nabavku opreme.

– No nakon javne rasprave zbog čega je kompanija „Srebrena malina“ dobila unosan ugovor, državno tužilaštvo je otvorilo istragu o mogućoj korupciji i prevari. U svom prvobitnom izvještaju, tužioci su naveli da uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenje bolesnika s korona virusom. Stoga ih nije preporučljivo koristiti u jedinicama intenzivne njege – piše Njujork Tajms.

Dodali su i da je vlasnik kompanije negirao optužbe da je uvozio respiratore po velikim cijenama, te da je koristio svoje poslovne veze u Kini kako bi ostvario ono što je nazvao “humanitarnom misijom”.

– Ovi navodi nisu iznenađujući kada je BiH u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparensi Internašnala. Grupa promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja – navodi se u tekstu koji je objavio ugledni Njujork Tajms.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO