Svijet

PLAN KARBONSKE NEUTRALNOSTI U Njemačkoj od naredne godine zabrana na grijanje na gas i naftu

U cilju ispunjavanja klimatskih ciljeva i smanjenja zavisnosti od uvoznog prirodnog gasa, njemačka vlada je odobrila prijedlog zakona kojim će od sljedeće godine biti zabranjeno postavljanje novih sistema za grijanje na gas i lož ulje u zgrade i kuće.

radijator
FOTO: SRPSKAINFO

Njemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je u srijedu da je vlada odobrila nacrt zakona kojim se od 2024. godine zabranjuje instaliranje novih sistema za grijanje na naftu i gas, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Vladajuća koalicija prošlog mjeseca se usaglasila da skoro svi novi sistemi grijanja koji će biti instalirani i u novim i u starim zgradama od 2024. treba da rade na makar 65 odsto obnovljive energije.

Plan je, kako navodi Rojters, dio ambicije Njemačke da postane karbonski neutralna do 2045. godine.

Pročitajte još

Prema nacrtu zakona, za grijanje kuća i stanova kao prihvatljiva alternativa grijanju na fosilna goriva moći će da se koriste toplotne pumpe koje rade na obnovljivu električnu energiju, daljinsko grijanje, električno grijanje ili solarni termalni sistemi.

Predložena mjera je naišla na otpor unutar koalicije kancelara Olafa Šolca, dok kritičari tvrde da je preskupa i da će biti opterećenje za domaćinstva i stanare s niskim i srednjim prihodima.

Promjena bi mogla da košta oko 9,16 milijardi evra godišnje do 2028. godine, pokazuje nacrt zakona.Troškovi će pasti na pet milijardi od 2029. pošto se očekuje veće korišćenje obnovljive energije i povećanje proizvodnje pumpi za grijanje.

Prijedlog zakona o grijanju daje neka izuzeća, na primjer za vlasnike kuća koji su stariji od 80 godina i koji imaju finansijske probleme. Za one koji prekrše nova pravila prijeti kazna od 5.000 evra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu