Magazin

Kako da dobijete manje račune za struju: Stručnjaci su objasnili da li je bolje grijanje paliti po potrebi ili ga držati stalno uključenim

Mnogi od nas nikada nisu bili sigurni da li je najbolje pokrenuti grijanje kad nam je potrebno ili jednostavno potrebno da ostavimo termostat uključen sve vrijeme na nižoj ljestvici.

radijator
FOTO: SRPSKAINFO

Jesen je zvanično tu, temperature lagano padaju, iako smo još pod udarom promjenljivog vremena. Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: ‘Da li ste već upalili grijanje?’

Neka domaćinstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. Ali, što se tiče korišćenja centralnog grijanja, da li je istina da ako cijeli dan lagano radi, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan.

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grijanja na nižem stepenu tokom cijelog dana kako biste uštedjeli samo mit. S jedne strane, ostavljajući grijanje uključenim cijeli dan, kotao će morati da radi kako bi održavao temperaturu na zadanoj visini, a energiju ćete trošiti cijeli dan u poređenju s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, biće potrebno više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grijanje.

Pročitajte još

Zato se savjetuje korištenje tajmera. To omogućava da se grijanje uključuje i isključuje kada vam je najviše potrebno i ne morate da brinete hoćete li zaboraviti da ga isključite.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju efikasno grijanje doma otkriti gdje toplota izlazi. Ako je dom dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to da li ostavljate grijanje cijeli dan ili koristite tajmer. Što su gubici toplote manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje prijatne temperature u domu, piše LADBible.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu