Digitalna Srpska

PLASIRALI NEISPRAVNE MEKOVE Epl mora da isplati 50 miliona dolara kupcima zbog pokvarenih tastatura

Američki sudija je konačno odobrio nagodbu od 50 miliona dolara za vlasnike neispravnih Mekbukova.

Kupac testira Epl Mekbuk
FOTO: TONY AVELAR/EPA

Uprkos prigovorima, američki sudija je podržao nagodbu od 50 miliona dolara koja je rezultat grupne tužbe protiv Epla zbog nedostataka na Mekbuk tastaturama.

U novembru 2022, sud je dao preliminarno odobrenje za nagodbu u grupnoj tužbi protiv Epla. Tužba, ovjerena 2021. i podnijeta 2018. godine, uključivala je vlasnike modela Mekbuk, Mekbuk Er i Mekbuk Pro iz 2015. i 2016. godine.

Američki sudija Edvard Davila odobrio je odštetu, nazvavši je “pravičnom, prikladnom i razumnom”, prenio je Rojters.

Nekoliko kupaca se žalilo da je Epl znao da je leptir mehanizam neispravan, ali je uprkos tome nastavio da prodaje uređaje koji su ga koristili (uglavnom Mekbuk Pro proizvedeni između 2015. i 2019.), skrivajući nedostatak od potrošača, piše Italija 24 Pres Njuz.

Epl je pristao na nagodbu sredinom 2022. da plati 50 miliona dolara za rješavanje problema. Sporazum je dobio preliminarnu saglasnost od sudije prošlog decembra.

Pročitajte još

Sporazum je kasnije dobio mnogo primedbi. Na primer, jedna pritužba je ukazivala na neadekvatnost skromnih 125 dolara, s obzirom da popravke tastature često koštaju više od 300 dolara. Drugi su, međutim, tvrdili da je nepravedno uskratiti nadoknadu vlasnicima Mekbuka koji su imali problema sa tastaturom bez zahtjeva za popravku. Međutim, ove primedbe su odbijene.

Iako će Epl platiti 50 miliona dolara, čak 15 miliona će otići advokatskoj firmi koja vodi slučaj. Epl kupci dobiće 50, 125 ili 395 dolara, u zavisnosti od toga koliko puta im je tastatura zamijenjena ili popravljena. Cijela situacija važi samo za kupce iz Sjedinjenih Država.

Leptir mehanizam, namijenjen da obezbijedi elegantnije, modernije iskustvo sa tastaturom, pokazao se kao jedan od najvećih tehnoloških promašaja u posljednjih nekoliko decenija. Epl je imao ovaj problematičan dizajn tastature do kraja 2019. godine, kada je konačno prešao na konvencionalniji i pouzdaniji mehanizam tastature u svojim novijim Mekbuk modelima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije