Svijet

Plenković kategoričan “Nećemo dopustiti da padne standard zbog cijena energenata”

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković učestvovao je danas na konferenciji 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Zagreb uz ministra poljoprivrede Mariju Vučković.

Plenković kategoričan “Nećemo dopustiti da padne standard zbog cijena energenata”
FOTO: ALEXANDROS VLACHOS/EPA

Komentarišući rast cijene goriva i uticaj na industriju, Marija Vučković je rekla:

“I poljoprivrednicima i ribarima se sufinancira trošak goriva. Sektor stočarstva je najpogođeniji.”

Premijer je čestitao ministarki na organizaciji događaja.

– Svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena uticaće na poljoprivrednu proizvodnju i zato o tome treba voditi računa – rekao je, prenosi N1.

Komentarišući cijene goriva i odluku Vlade, rekao je:

– Svi razgovori s kolegama u EU svode se na temu što se radi s gasom, strujom, koje se mjere preduzimaju. U pogledu gasa i struje, stabilni smo. U pogledu cijena naftnih derivata, tržište nam određuje cijenu goriva u potpunosti. Procijenili smo kao vlada da, ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i finansijsku krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, stečajeva itd., nećemo dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata. Prvo se osjeća cijena goriva i dizela, reagovali smo munjevito, mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo donijeli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cijena – rekao je.

– Proizvođači gasa i nafte dižu cijene ovisno o tome kakva je situacija s HDZ, isključivo radi toga se događa. Da nije HDZ, ne bi narasle cijene nigdje, ni u SAD, ni u Evropi – dodao je sarkastično.

Prihvati notifikacije