Svijet

Plenković o optužnicama protiv četiri hrvatska vojna pilota “Stojimo uz svoje heroje, Srbija im ne može suditi”

Predsjednik HDZ i premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas na stranačkom saboru da "Hrvatska stoji uz svoje heroje" i da neće prihvatiti da Srbija procesuira hrvatske ratne veterane, govoreći o optužnicama Srbije protiv četiri hrvatska vojna pilota.

Plenković o optužnicama protiv četiri hrvatska vojna pilota “Stojimo uz svoje heroje, Srbija im ne može suditi”
FOTO: RAFAL GUZ/EPA

S obzirom na određene inicijative i zahtjeve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine vezano uz operaciju ‘Bljesak’, a ove godine vezano uz operaciju ‘Oluja’, Hrvatska ne prihvata da Srbija, koja sama sebi daje takozvanu kvazi univerzalnu nadležnost, procesuira ljude koji nisu njeni državljani za navodna kaznena djela koja nisu počinjena na njenoj teritoriji – rekao je Plenković, prenosi Hina.

On je dodao da se “Hrvatska branila u domovinskom ratu”.

– Branila se od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, pa sigurno vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u domovinskom ratu, tužilaštvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika, generala ili pilota. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje – poručio je Plenković, uz pljesak i povike okupljenih.

U govoru je posebno zahvalio Franji Tuđmanu “na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti i umijeću” da predvodeći hrvatski narod, uz hrvatske vojnike, ostvari samostalnu Hrvatsku, “u čemu je HDZ imao ključnu ulogu”.

– Danas i mi djelujemo na temeljima njegove političke doktrine – dodao je Plenković.

Prihvati notifikacije