Politika

"Po ko zna koji put stranci spasavaju Dodika" Vukanović optužio Incka da je bio slijep na pljačku BiH i da politizuje žrtve rata

Narodni poslanik Nebojša Vukanović kaže da je, "u trenutku kad se SNSD i SDA raspadaju i pucaju po šavovima", visoki predstavnik Valentin Incko odlučio da "par dana pred svoj odlazak pošalje posljednji dupli pas svojim partnerima i saveznicima, Dodiku i Bakiru, donošenjem sramne Odluke o nametanju Zakona o negiranju genocida, i tako pokuša da spasi političke mrtvace".

"Po ko zna koji put stranci spasavaju Dodika" Vukanović optužio Incka da je bio slijep na pljačku BiH i da politizuje žrtve rata
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Koliko je novaca Incko dobio od svojih partnera za ovakav potez – upitao je Vukanović.

Na ovaj način, dodao je, sve druge teme, koje su od ključnog značaja za život ljudi, padaju u drugi plan jer će Dodik i Bakir koristiti ovu serviranu lopticu da se izvuku iz živog blata.

– Da jašu na ovoj temi sve do izbora naredne godine, a po ko zna koji put stranci spasavaju Dodika iz bezizlazne situacije u koju smo ga stisli – napisao je Vukanović na svom blogu.

On je podsjetio da je od 2009. godine do danas Incko samo na ime plata uzeo u Bosni i Hercegovini oko 7 miliona maraka.

Pročitajte još

– Mjesečno prima 24.000 evra, a rezultat njegovog rada je čista nula. On je bio slijep na ubistva, zloupotrebe, kriminal, korupciju, zarobljeno pravosuđe i pljačku države, i nije nametnuo nijednu odluku koja bi imala neke posljedice po vodeće stranke i lidere, SNSD, SDA, HDZ, već je gledao kada su u nevolji da im pritekne u pomoć – naveo je Vukanović.

Smatra da umjesto da nametne Izborni zakon tako što bi se uvelo skeniranje glasačkih listića i spriječile izborne pljačke i prevare, umjesto da je zabranio rad korumpiranim političarima i tražio blokadu njihove imovine u inostranstvu, on nameće zakon od koga niko, kako smatra, osim Dodika i Bakira, neće imati koristi.

Vukanović navodi i latinsku poslovicu koja kaže „Quo Bono“ – ko ima koristi, te poručuje da je “dovoljno vidjeti ko će imati koristi od nametanja ovog zakona”.

– Prije svega Dodik i Bakir, pa da se zna ko stoji iza posljednje sramne Inckove odluke koja će samo podići tenzije i ići na ruku populistima, te nanijeti štetu onima koji se trude napraviti iskorak na normalizaciji, pristojnom životu i diskursu, pomirenju i poboljšavanju životnog standarda –  istakao je Vukanović.

Vukanović ističe da nas stranci  stalno zavađaju kako bi s nama manipulisali.

– A narod, nažalost, iznova se peca na istu udicu. Treba poštovati i odati počast svakoj žrtvi, osuditi svaki ratni zločin i zločinca, ali su nedopustivi i sramni pokušaji politizacije nevinih žrtava posljednjeg rata – napisao je, između ostalog, na svom blogu Vukanović.

Prihvati notifikacije