Društvo

Po smrtnosti PRVI U EVROPI, drugi u svijetu: Kovid u BiH od početka epidemije odnio skoro 11.000 života

Po smrtnosti od kovida, Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga u svijetu, a od početka epidemije ova opaka bolest kod nas je odnijela 10.965 života, što je 4,5 odsto od broja onih kod kojih je SARS-CoV-2 potvrđen.

Po smrtnosti PRVI U EVROPI, drugi u svijetu: Kovid u BiH od početka epidemije odnio skoro 11.000 života
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zvanična statistika pokazuje da je od aprila prošle do kraja juna ove godine, u BiH preminulo ukupno 59.000 ljudi, dok je od posljedica kovida u ovom periodu umrlo njih 9.649, što znači da je svaki šesti bitku za život izgubio zbog ove bolesti.

S druge strane, kako pokazuje analiza sajta Worldometers, po broju preminulih na milion stanovnika i dalje smo na neslavnom drugom mjestu u svijetu.

U odnosu na ovaj parametar, BiH ima 3.338 preminulih, a od nas je gori samo Peru sa 5.590 umrlih na milion stanovnika.

Sa najvećom stopom smrtnosti u BiH suočava se Srpska, u kojoj je kovid do sada odnio 4.442 života, što je skoro 5,7 odsto od ukupnog broja zaraženih. U FBiH je preminulo skoro četiri odsto, a u Brčkom 4,7 odsto onih kod kojih je potvrđen SARS-CoV-2.

Zbog čega je kod nas visoka stopa smrtnosti od korone, pitali smo u entitetskim institutima za javno zdravstvo, iz kojih poručuju da ona zavisi od više faktora.

Kako naglašavaju u Institutu za javno zdravstvo RS, pomenuti procenat preminulih, u odnosu na ukupan broj zaraženih u Srpskoj, ne odražava pravo stanje.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– On se, naime, računa samo u odnosu na osobe kod kojih je potvrđena infekcija, a ne uzimaju se u obzir oni koji su imali asimptomatski oblik bolesti, niti osobe koje su bile u kontaktu sa virusom, a nisu se javile u zdravstvenu ustanovu. Treba napomenuti da poređenje smrtnosti između pojedinih zemalja, pored kvantitativnih indikatora, zahtijeva i detaljnija poređenja između načina prijavljivanja smrtnih slučajeva, kretanja epidemije u pojedinim zemljama, indikatora kvaliteta pružanja zdravstene zaštite, zdravstvenog stanja stanovništa i sličnih faktora – kaže za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS dr Jelena Đaković Dević.

Pročitajte još

Naglašava da, ono što u ovom trenutku pojedinac može najbolje učiniti za sebe, jeste da se vakciniše protiv kovida 19.

– To je najbolji način da, u slučaju zaražavanja, bude spriječen razvoj teške kliničke slike, komplikacije i fatalni ishod od ove bolesti – poručuje dr Dević.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH ističu da sistem nadzora varira od zemlje do zemlje, zbog čega se prati stopa smrtnosti.

– Najveći uzrok smrtnosti je dob, a značajnu ulogu imaju i komorbiditeti. Najefikasnija i najbolja zaštita protiv teških oblika kovida 19 je vakcinacija koja nema alternative. Svakako, treba primjenjivati i sve druge higijensko-epidemiološke mjere – naglašavaju za Srpskainfo u ovom zavodu.

I iz bolnica poručuju da se na smanjenje obolijevanja i umiranja od kovida, najbolje može djelovati vakcinacijom.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS prof. dr Antonija Verhaz objašnjava da su u većem riziku od teške kliničke slike pacijenti koji su starije životne dobi i koji imaju komorbiditete, kao što su dijabetes melitus, povišen krvni pritisak i slično.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Antonija Verhaz

– Naime, u toku svake infekcije, pa tako i kovida 19, dolazi do pogoršanja osnovne bolesti, što komplikuje liječenje i utiče na ishod bolesti. Osobe mlađe životne dobi, takođe, nisu izuzete od rizika da obole od teške forme bolesti, ali kod njih se češće dešava citokinska oluja uz propratnu respiratornu insuficijenciju – ističe za Srpskainfo dr Verhaz i dodaje da je gojaznost do sada imala veliki uticaj na to da takvi pacijenti obole od teže kliničke forme kovida.

– Ako želimo uticati na povećanje otpornosti od kovida 19 kako pojedinca, tako i zajednice, najdjelotvornija mjera je da se što više osoba kompletno vakciniše. To je faktor koji, generalno, utiče na to da se obolijevanja i smrtnost od ove bolesti smanji – poručuje dr Verhaz.

Informaciju da su pojedine bolnice u RS svo vrijeme epidemije pacijentima, umjesto medicinskog, davale tehnički kisonik, određeni dio javnosti učvrstio je u ubjeđenju da je i to jedan od razloga visoke stope smrtnosti od kovida kod nas.

U riziku i oni koji kasno dođu u bolnicu

U kovid bolnicama bijeljinske bolnici „Sveti Vračevi“ je, od početka pandemije do početka oktobra, hospitalizovano 2.512 bolesnika, a obavljeno je više od 20.000 pregleda pacijenata sa kovidom ili sa sumnjom na ovu bolest. – Od ukupnog broja oboljelih sa potvrdom kovida 19 na teritoriji koja pokriva bijeljinska bolnica, nažalost, preminulo je tri odsto. U najvećem riziku su pacijenti starije životne dobi sa većim brojem komorbiditeta i pacijenti srednje životne dobi sa komorbiditetima, zatim, neadekvatno liječeni i neblagovremeno upućeni u bolnicu – kažu za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Naglašavaju da su brojni faktori koji mogu da utiču na smrtni ishod od kovida 19. – To su opšte stanje organizma, hronična oboljenja, imuni odgovor, životna dob, neadekvatno liječenje, nejavljanje na vrijeme ljekaru. Preventivno možemo djelovati samo potpunom vakcinacijom – poručuju iz bijeljinske bolnice.

Prihvati notifikacije