Društvo

POČELA MASOVNA VAKCINACIJA U ovom gradu planiraju da lijek protv korone primi 100.000 građana

Masovna vakcinacija Novosađana protiv virusa korona počela je jutros, a planirano je da imunitet na ovaj način stekne 100.000 građana.Do danas se za vakcinaciju protiv virusa korna putem portala E-uprave prijavilo 25.000 Novosađana.

POČELA MASOVNA VAKCINACIJA U ovom gradu planiraju da lijek protv korone primi 100.000 građana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vakcinacija građana vrši se u Centru za imunizaciju, improvizovanom u Novosadskom sajmu, svaki dan od osam do 18.00 časova.

Za danas je predviđena vakcinacija 730 građana, i to vakcinom kineskog “Sinofarma”, a Novi Sad trenutno raspolaže sa 5.500 bočica tog cjepiva. Narednih dana očekuju se i ruske vakcine “Sputnjik ve”, kao i one čiji je proizvođač američko-njemački “Fajzer-Biontek”.

Pročitajte još

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević je u ranijoj izjavi za medije rekao da bi vakcinacija barem 100.000 Novosađana protiv virusa korone značila popuštanje zaštitnih mjera.

– Uz 100.000 vakcinisanih i hiljade onih koji su stekli imunitet preležavši bolest, Novi Sad bi mogao odahnuti. Ujedno, tada bi grad mogao dozvoliti da lokali rade i posle 20.00 časova, te da i druge epidemiološke mere počnu da se ukidaju – rekao je Vučević.

Za sada se vakcinišu pretežno stariji građani.

U Centru za imunizaciju radi osam medicinskih ekipa Doma zdravlja Novi Sad i Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Na Sajmu dežuraju i još dvije medicinske ekipe, a građanima koji dolaze da budu vakcinisani pomažu volonteri Crvenog krsta.

Najveći grad Vojvodine broji oko 390.000 stanovnika.