Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POČEO JE 48. FEST Uliks Fehmiju uručio “Beogradskog pobednika” Miri Banjac

Kultura
Autor:

Foto: Vlada Šporčić/RAS Srbija

Međunarodni filmski festival Fest svečano je otvoren večeras u beogradskom Centru “Sava” premijerom ostvarenja Srdana Golubovića “Otac” i uručenjem Beogradskog pobednika velikoj glumici Miri Banjac.

Sloganom “Skupljači emocija” Fest odaje počast legendarnom glumcu Bekimu Fehmiju, a njegov sin Uliks, predajući prizanje Miri Banjac govorio je o važnosti festivala za sve koji su odrastali sedamdesetih i bili zaljubljeni u film, a za koje je “FEST bio prozor u svijet”.

Fehmiu je zahvalio što festival posvećen umjetničkom radu njegovog oca, istakavši da je Bekimov odnos prema umjetničkom činu stvaranju bio gotovo religiozan.

– Iskreno je mislio da umjetnost može da promijeni svijet, da učini čoveka boljim. Vjerovao je da nam umjetnost daje moć da progovorimo u ime onih čiji se glas rijetko čuje. A onda je izgubio vjeru u čovjeka i u ljekovitost svoje profesije – kazao je glumac.

On je podsjetio da je njegov otac imao 51 godinu, koliko on sam ima danas, kada je odlučio da sidje sa scene i ode u tišinu.

– Odlučio je da se povuče iz javnog života u znak protesta protiv nacionalizma koje je zahvatalo ove prostore jer je znao da je mržnja najopsaniji virus koji se najbrže širi, a najteže zaustavlja – rekao je Uliks Fehmiu.

On je za kraj pročitao pismo koje je napisala unuka Bekima Fehmiua kada ju je zamolio da mu pomogne da pronađe “optimističan nastavak u pesimističnom vremenu, kakvo je danas.”

Foto: Vlada Šporčić/RAS Srbija

– Živimo u svijetu s mnogo predrasuda, laži, u kojem su ljudi primorani da budu ono što nisu, manipulisani strahom i nesigurnošću. U svijetu koji je iz dana u dan sve više podijeljen, dogadjaji kakav je FEST pokušaj su očuvanja umjetnosti koja je naše glavno sredstvo u borbi protiv sila razdvajanja – pročitao je Uliks Fehmiu.

Primajući nagradu, Mira Banjac rekla je da je velika čast primiti priznanje od jednog Fehmijua.

– Hvala mom Beogradu koji me je prihvatio kao svoju sugrđanku. Hvala onima koji su smatrali da treba da budem pored onih koji su ovu nagradu dobili prije mene. Uvijek sam trčala za velikima, mnogo sam trčala da bih završila ovaj moj kros večeras s vama – rekla je Mira Banjac, koju je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom i stajaćim ovacijama.

Kroz enigmu od filma koju, kako je dodala, do danas nije odgonetnula, reditelji su imali veliku važnost.

– Ja sam glumica koja ne može bez reditelja i scenariste. Hvala glumcima koji su uvijek bili moja porodica. Hvala i televiziji, radiju koji me je učio od mladosti kako da govorim, kritici koja je uvijek bila upravu, prijateljima koji su bili uz mene, a najviše životu koji mi je podario da stojim večeras ovdje i ovo priznanje podijelim sa vama. Živio film – poručila je velika glumica.

Foto: Vlada Šporčić/RAS Srbija

Prigodnim In mememoriam video prilogom Fest je ukazao čast velikanima koji su otišli u prethodnoj godini, a medju njima su bili Ana Karina, Bibi Anderson, Branko Lustig, Dušica Žegarac, Gordan Mihić, Igor Pervić, Kirk Daglas, Luk Peri, Piter Fonda, i domaći, legendarni Marko Nikolić, Mihailo Janketić, Neda Arnerić, Zoran Hristić.

Ceremoniju otvaranja vodili su glumci Jelena Gavrilović i Igor Đorđević, a u sjećanje na najpopularniji film Bekima Fehmijua “Skupljači perja” Gavrilovićeva je otpjevala nekoliko romskih numera poput kultne “Đelem, đelem”.

U narednih deset festivalskih dana, publiku očekuje preko 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana, 96 premijernih ostvarenja i program Fest Klasik, u čast Fehmijua i Nede Arnerić koja je nedavno preminula.

Ove godine biće upriličena dva takmičarska programa – U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano dvadeset ostvarenja iz Srbije i svijeta, a u programu Fokus devetnaest filmova hrabrog autorskog izraza.

U programu Gala biće prikazani holivudski hitovi i nova ostvarenja dobro poznatih reditelja kao što su Džim Džarmuš, Vudi Alen, Roman Polanski, Terens Malik.

Brojni gosti iz regiona i svijeta promovisaće svoje filmove – Kosta Gavras, Ogast Dil, Džulijan Sends, Atom Egojan, Dejvid Tjulis. Maestro glumišta Džon Malkovič izvešće 8. marta, na zatvaranju Festa, performans Muzički kritičar, koji je osmislio Aleksej Igudesman.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO