Kolumne

Početak kraja

Odakle krenuti. Odakle početi raščišćavati stvari u ovoj zemlji kriminala i korupcije, gdje nema oblasti koja nije dotakla dno.

Početak kraja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovdje čak ni činjenica da radite po zakonu ne mora nužno značiti da ste pošteni, jer su zakoni i pravilnici u brojnim slučajevima tako napisani da pogoduju pojedincima.

Najviše boli što nam je u takvom sistemu srozano i obrazovanje, od nastavnog programa, kvaliteta knjiga, upisne politike, konkursa za izbor nastavnika, do validnosti diploma.

Situacija je kulminirala do te mjere da su upitne postale čak i doktorske disertacije. Najsumnjiviji je u početku bio rad privatnih fakulteta, koji su se namnožili u veoma kratkom roku, međutim ugled su vremenom izgubile i javne ustanove.  

Naravno da će pravo znanje isplivati i u ovakvom mulju, ali baš to znanje nam godinama odlazi preko granice, jer ne može više da gleda i da se bori protiv nepravde, dok stručne funkcije dobijaju poslušnici.

Pročitajte još

Jednom mora doći kraj lakim, brzim i nestručnim završnim radovima, upozorila je javno i grupa nastavnika sa Saobraćajnog fakulteta u Doboju. Prst upiru upravo u nezakonito odobravanje doktorskih radova, uz poruku da se mora vratiti dostojanstvo toj instituciji.

Koji to fakulteti diplome dijele šakom i kapom, po ekspresnim procedurama, pored novinara temeljno bi trebalo da istraži i novoformirana Komisija za borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju u Srpskoj. Dugačak naziv, ali nagomilalo se i problema.

– Ovo je početak kraja priče o lažnim diplomama – odvažno je rekao ministar Srđan Rajčević, nakon prvog sastanka.

Najavio je kako će kontrolisati izdavanje diploma, rad i angažman nastavnika i saradnika, ispunjenost uslova za obavljanje djelatnosti…

Da li je ovo stvarno početak kraja jedne sramne ere u visokom obrazovanju? Da li će na stubu srama završiti svi oni koji su to stvarno i zaslužili ili samo oni koji su odabrani da budu pušteni niz vodu? Jedva čekamo da vidimo.

Prihvati notifikacije