Sudbine

POSLJEDNJA DANINA ŽELJA Na samrti ostavila novac za liječenje teško oboljelog Olivera

Oliver Pal Gajodi, dječak za kog se trenutno prikuplja novac za liječenje spinalne mišiće atrofije od juče na svom računu ima još 9.300 dinara (155 KM).

POSLJEDNJA DANINA ŽELJA  Na samrti ostavila novac za liječenje teško oboljelog Olivera
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

To je, kako je u Facebook grupi “Budi human-Humanitarne licitacije” objasnila jedna članica, bila posljednja želja jedne bake na samrti.

Kako je objašnjeno, baka Dana iz Niša  je voljela djecu i željela je da svi budu zdravi, pa zato i posljednji dar poklanja Oliveru.

Poslije Sofije Markuljević, Lane Jovanović, Anike Manić i Minje Matić, za koje je prikupljen novac, građani Srbije sada novac prikupljaju za dječaka Olivera, koji sve vrijeme provodi u bolnici u Novom Sadu. On je 17. decembra proslavio svoj prvi rođendan. Kako je objavila njegova mama Timea, na rođendan Oliver je dobio 43.019 SMS čestitki. Da bi i on otišao po skupocijeni lijek “zolgensma” potrebno je još 740.000 evra.

Pročitajte još

Podsjetimo, mali Oliver rođen je kao zdrava beba. Nakon mjesec dana, kada su ga odveli na prvu vakcinu, doktor je primijetio da nešto nije u redu sa djetetom – nije pomjerao ni rukice ni nogice. Upućen je u Novi Sad u bolnicu.

Nakon mjesec dana hospitalizacije i brojnih ispitivanja, uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Sa dva i po mjeseca je Oliver primio prvu terapiju. Nakon toga je bio jako slab i više vremena provodi u bolnici nego kod kuće. I sada se nalazi u bolnici, na respiratoru.

Oliveru su neophodna sredstva za liječenje u inostranstvu, za genetsku terapiju, medikamente i medicinski potrošni materijal, fizikalne terapije, rehabilitacije, kao i za putne troškove i troškove smještaja, piše Telegraf.