Banjaluka

Podrška za 15 parova: Grad sufinansira proces vantjelesne oplodnje

Grad Banjaluka podržaće sve validne zahtjeve za sufinansiranje jednog pokušaja vantjelesne oplodnje, koji su ispunili uslove iz javnog poziva. Tako će biti podržano 15 zahtjeva, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 60.000 KM.

Podrška za 15 parova: Grad sufinansira proces vantjelesne oplodnje
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od odobrenih četiri zahtjeva se odnose na osobe koje su ostvarene kao roditelji, ali žele da prošire porodicu. Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje iznosi 4.000 KM.

Naime, na konkurs, koji je zatvoren 30. juna, mogle su se prijaviti žene do 42 godine starosti koje su iskoristile pravo na tri postupka biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Takođe, bilo je potrebno da u momentu podnošenja prijave na konkurs jedan od bračnih supružnika ima prebivalište na području Banjaluke u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže.

Ovogodišnjim budžetom Grada za ove namjene bilo je obezbijeđeno ukupno 70.000 KM. Podsjećamo, prošle godine podršku Grada je dobilo 14 validnih zahtjeva, za šta je iz budžeta izdvojeno 56.000 KM.

Prihvati notifikacije