Društvo

PODVIG PETORICE AMPUTIRACA Usponom na Maglić skrenuli pažnju na problem ZAOSTALIH MINA (FOTO)

Petorica amputiraca, preživjelih od mina, uspješno su proteklog vikenda završili uspon na Maglić, najviši planinski vrh u Bosni i Hercegovini.

PODVIG PETORICE AMPUTIRACA Usponom na Maglić skrenuli pažnju na problem ZAOSTALIH MINA (FOTO)
FOTO: UDAS

Aktivnost je simbolično nazvana „Planinarski izazov preživjelih od mina“, koji su i osmislili preživjeli od mina.

Smatrali su, kažu, da vlastitim primjerom treba da daju doprinos da pitanje deminiranja i eliminacije negativnog uticaja mina u BiH konačno dobije epilog.

Uspon na Maglić izveli su Dejan Zvizdalo iz Trnova, Mirko Zečevic Tadić iz Brčkog, Nijaz Memić iz Sarajeva, Dragan Janjić iz Trebinja i Željko Volaš iz Banjaluke.

– Bili smo dodatno motivisani da uspijemo kada smo vidjeli da naš kolega Dejan, dvostruki amputirac, ide s nama do samog vrha. Uradili smo to ne samo za nas, da pokažemo da želimo i možemo da učestvujemo i damo naš doprinos u mnogim dobrim stvarima, već i da pozovemo sve aktere, kako donatore tako i nadležne institucije u BiH da nastave projekte – kaže Mirko Žečević Tadić, preživjeli iz Brčkog i učesnik uspona.

Projekat

Posebno su zadovoljni što su svi uspjeli da završe uspon uprkos snažnom vjetru.

Podršku učesnicima su dali i predstavnici Komisije za deminiranje i Centra za uklanjanje mina u BiH, koji su posjetili učesnike prije uspona.

Uspon je organizovan u sklopu projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana”, koji finansira Evropska unija, a realizuju Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu s Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Udruženjem građana ”Nešto više”. Cilj je da se poveća uključenost organizacija civilnog društva u procesu evropskih integracija BiH u domenu socijalne inkluzije s posebnim naglaskom na prava i nediskriminaciju osoba s invaliditetom.

– Aktivnost „Planinarski izazov preživjelih od mina“ je prilika da se skrene pažnja na preživjele od mina i osobe s invaliditetom, kao i da se pozovu nadležne institucije u BiH, kao zemlje posebno pogođene minama, da ispune preostale obaveze iz Konvencije o zabrani mina. Pod time se podrazumijeva potreba da se pruži podrška u rehabilitaciji i integraciji žrtava mina, te da se preostale kontaminirane teritorije očiste i predaju na upotrebu lokalnoj zajednici najkasnije do 2025. godine – navode iz organizacije UDAS.

“BiH bez mina do 2025.”

Aktivnost je održana pod sloganom “BiH bez mina, barijera i žrtava do 2025. godine”, koji je podržan i Strategijom protivminskog djelovanja u BiH 2018-2025.

Evropska unija je za projekat ”Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” izdvojila 500.000 evra s ciljem integracije osoba s invaliditetom, te kreiranja uslova za njihovo zapošljavanje.

Radi se i na povećanju socijalne osjetljivosti lokalnih nosioca vlasti, te uključenju organizacija civilnog društva u proces konsultacija i donošenja odluka značajnih za osobe s invaliditetom.