Hronika

POJAČANA KONTROLA Od početka godine povrijeđeno 13 motociklista

Na području Policijske uprave Banjaluka od početka godine u saobraćajnim nezgodama je povrijeđeno 13 motociklista.

POJAČANA KONTROLA Od početka godine povrijeđeno 13 motociklista
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Iz Policijske uprave Banjaluka najavili su da će od danas do 12. aprila biti vršena republička akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu motocikala, lakih motocikala i mopeda.

Akcija je organizovana zbog činjenice da su motociklisti ugroženija kategorija učesnika u saobraćaju koji zadobijaju teže povrede, na šta utiču, kako okolnosti nepropisnog ponašanja samih motociklista, tako i nepažnja drugih učesnika prema njima, navodi se u saopštenju.

Cilj akcije je kontrola vozača motocikala, lakih motocikala i mopeda sa akcentom na kontrolu upravljanja prije sticanja prava na upravljanje, upravljanja bez odgovarajuće kategorije, pravilnog korištenja zaštitne opreme za vrijeme vožnje, upravljanja neregistrovanim motociklom, lakim motociklom i mopedom, važnosti registracije, upravljanja na način kojim se umanjuje stabilnost vozila, nepropisne brzine, nasilničke vožnje, te poštovanja drugih propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Iz Policijske uprave Banjaluka apeluju da se vozači pridržavaju zakonskih propisa, da odgovornim ponašanjem vode računa o bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i time spriječe moguće posljedice.

U saopštenju se podsjeća da su juče u Kotor Varošu policijski službenici izvršili uviđaj saobraćajne nezgode u Ulici Cara Dušana u kojoj su učestvovali S.Š. koji je vozio putnički automobil i P.B. koji je upravljao motociklom.

Motociklista je tom prilikom povrijeđen, a o svemu je obaviješten dežurni okružni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji je naložio da se preduzmu potrebne mjere radi utvrđivanja okolnosti nastanka saobraćajne nezgode i odgovornosti učesnika.