Svijet

Pojavila se OGROMNA RUPA NA SUNCU: Čak 60 puta je veća od Zemlje i oslobađa moćne tokove zračenja ka našoj planeti

U onome što se čini kao novi izazov za astronome, ogromna tamna rupa je nastala na površini Sunca i oslobađa moćne tokove brzog zračenja, zvanog solarni vjetar, pravo ka Zemlji.

Pojavila se OGROMNA RUPA NA SUNCU: Čak 60 puta je veća od Zemlje i oslobađa moćne tokove zračenja ka našoj planeti
FOTO: MOHAMMED SABER/EPA

Prema naučnicima, veličina i orijentacija privremenog jaza, koji je širi od 60 Zemlja odnosno pet puta veći od Jupitera, ostaje bez presedana u trenutnoj fazi solarnog ciklusa.

Naučno se zove koronalna rupa.

Ostaje nejasno koliko će vremena biti potrebno da rupa nestane sa Sunca, međutim, prema prethodnim zapisima, koronalne rupe su trajale duže od jedne sunčeve rotacije (27 dana), prema NOAA. Rupa će se, međutim, uskoro rotirati od Zemlje.

Pročitajte još

Posljedica ovog fenomena nisu razlog za uzbunu. Radi se o solarnoj oluji osrednje jačine, ali je naučnicima veoma zanimljivo zbog praćenja ponašanja Sunca dok ulazimo u solarni maksimum.

Sunce se u posljednje vrijeme ponaša veoma nestalno, što je i očekivano jer naša zvijezda prolazi kroz svoje cikluse, a tokom ovog dobija više pjega, sunčeve baklje, masivna koronalna izbacivanja materijala i koronalne rupe.

Ovakva aktivnost eskalira do određenog vrhunca, odnosno solarnog maksimuma, prije nego što se smiri i krene ka solarnom minimumu – periodu relativne mirnoće i smanjene aktivnosti.

Ovaj ciklus se čini da je uslovljen, ili se barem poklapa, sa smjenom sunčevog magnetnog polja, odnosno kada njen sjeverni i južni pol „zamijene mjesta“.

Ova smjena će se desiti na solarnom maksimumu koji se očekuje tokom 2024. godine, prenosi Blic.

Posljednja koronalna rupa, koja je viđena u martu, oslobodila je najmoćniju geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u posljednjih šest godina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije