Društvo

Pojedince vraćaju kući: Stentove u UKC RS imaju samo za ŽIVOTNO UGROŽENE pacijente

Zbog nedovoljnog broja stentova, u Univerzitetskom kliničkom centru RS otpuštaju kući kardiovaskularne bolesnike koji su u ovu zdravstvenu ustanovu primljeni upravo da bi im stent bio ugrađen.

Pojedince vraćaju kući: Stentove u UKC RS imaju samo za ŽIVOTNO UGROŽENE pacijente
FOTO: SHUTTERSTOCK

To je za Srpskainfo potvrdio Banjalučanin koji kaže da je jedan dan hospitalizovan u UKC RS, a već sutradan ujutru vraćen kući.

– Zbog suženosti krvnog suda od 90 odsto, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su mi rekli da moraju da ugrade stent. Prije petnaestak dana sam primljen u bolnicu, a zahvat je trebalo da bude sutradan, nakon što mi urade neophodne analize. Međutim, sljedećeg jutra su mi rekli da, ipak, idem kući jer stentova nema – priča naš sagovornik.

“Sjedim i čekam”

Dodaje da su mu ljekari rekli da počne raditi nalaze, te da će ga pozvati kad stentovi stignu.

– Od tada su prošle skoro dvije sedmice, a još me niko nije zvao. Kod kuće sam, pijem redovnu terapiju i čekam. Ne osjećam neke velike tegobe, ali mi nije svejedno što sam otpušten kući i što je neizvjesno kada će mi stent biti ugrađen. Sa ovim zdravstvenim problemom nikad niste načisto kada će se stanje pogoršati, a to može da znači i ono najgore. Volio bih da mi sada ugrade stent, a ne, ne daj bože, ako doživim infarkt. Pokrenuo sam neke veze da pomenuti zahvat uradim u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi. Koliko znam, stentove ugrađuju i u bijeljinskoj bolnici – ističe sagovornik Srpskainfo.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovo nije prvi put da pacijenti s kardiovaskularnim problemima moraju da čekaju, jer najveća bolnica u Srpskoj stentova ima samo za hitne slučajeve. I ranije su nam se obraćali građani koji su vraćeni iz UKC RS, uz obrazloženje da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nemaju dovoljno stentova, a da ono što imaju čuvaju za hitne pacijente.

Pročitajte još

U UKC RS objašnjavaju da je, za pacijente čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hitnu ugradnju stenta, lista čekanja kraća od dva mjeseca. Dodaju da je trenutno u toku tenderska procedura za nabavku stentova za UKC RS.

– Trenutno raspolažemo dovoljnim brojem stentova za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata. Lista čekanja za hitne pacijente ne postoji, nego se oni direktno zbrinjavaju u Sali za kateterizaciju srca Klinike za kardiologiju UKC RS. Zaposleni u ovoj sali zbrinjavaju sve pacijente s akutnim infarktom miokarda iz čitave RS, 24 sata, 365 dana u godini – rekli su za Srpskainfo u UKC RS i dodali da je ukupan broj procedura u uslovima pandemije za ovu godinu 2.500, što je u poređenju s prethodnim, nepandemijskim godinama rezultat od 90 odsto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bijeljina

Angio-sala u Bolnici „Sveti Vračevi“ u Bijeljini kontinuirano radi od 29. decembra lani, od kada zbrinjavaju akutne infarkte.

– U ovoj sali od početka marta ove godine ne postoje liste čekanja. S obzirom na to da naša angio-sala sa početkom pandemije kovida 19 nije radila u kontinuitetu, sve do kraja decembra 2020, imali smo listu od oko 160 pacijenata koji su čekali na elektivni program, odnosno koji nisu bili životno ugroženi. Kako smo uspostavili rad angio sale 24 časa, sedam dana u nedjelji, cilj je bio da se svi pacijenti zbrinu. Sve vrijeme tokom pandemije kovida 19 zbrinjavamo pacijente koji nisu životno ugroženi – ističu za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da je, od 2014, ovo prva godina kako angio-sala radi u kontinuitetu.

– Mjesečno u našoj angio-sali u prosjeku uradimo oko 150 procedura, te zbrinemo između 15 i 35 pacijenata sa infarktima miokarda – poručuju iz bijeljinske bolnice.

Podsjetimo, od bolesti srca i krvnih sudova u Srpskoj dnevno u prosjeku umre oko 20 ljudi, a preko 47 odsto ukupne smrtnosti odnosi se na kardiovaskularna oboljenja.

Rješava suženje na krvnom sudu

Stent se koristi u slučajevima kada se tokom koronografije otkrije suženje na krvnom sudu usljed nagomilavanja plaka i prijeti da ugrozi njegovu prohodnost.

Ukoliko je nalaz koronarografije takav da su otkrivena značajna suženja krvnog suda koja su pogodna za tretiranje stentom, intervencija se nastavlja i u krvne sudove srca se uvodi manji kateter na kome se nalazi neraširen balon sa stentom na njemu. Kada se balon sa stentom pozicionira u predjelu gdje se nalazi suženje, balon se duva na veliki pritisak i utiska stent u zid krvnog suda.

Prilikom toga, razbija se suženje, a stent svojom strukturom osigurava krvni sud da se prilikom toga ne zapuši, ali i da smanji mogućnost za kasnije ponovno stvaranje suženja.

Prihvati notifikacije