Politika

“Pokazaće pravo stanje i volju građana” Borenović poručio da u Srebrenici očekuju pobjedu Grujičića, u Doboju POŠTENE IZBORE

Predsjednik PDP Branislav Borenović potvrdio je da će sutra u Bijeljini biti održan sastanak opozicionih stranaka na kojem ćemo razgovarati o principima i platformi rada opozicije u narednom periodu i predstojećem ponavljanju izbora u Doboju.

“Pokazaće pravo stanje i volju građana” Borenović poručio da u Srebrenici očekuju pobjedu Grujičića, u Doboju POŠTENE IZBORE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jako je značajno da opozicione stranke razgovaraju i pokažu sabornost kada su u pitanju svi izazovi sa kojima se suočava Republika Srpska- istakao je Borenović.

On je rekao da aktuelna vlast ne da nema niti jedan odgovor na ključna pitanja, nego samo na već postojeće probleme niže nove, uz afere koje koje prave, nanoseći ogromnu  štetu Republici Srpskoj.

-Vladajuće koalicija, predvođena SNSD-om postala je balast za razvoj Republike Srpske, koju čekaju teški ekonomski, demografski, zdravstveni i politički izazovi sa kojima oni nisu spremni da se izbore. Zato je neophodno da se opozicione stranke sabiraju i dogovaraju, čemu će PDP dati svoj maksimalni doprinos da se okupljamo na bazi dobrog i kvalitetnog programa, principa rada i definisanja potpuno drugačijeg modela ponašanja i djelovanja od onog koji ima trenutna vlast- rekao je Borenović.

On kaže da na svaki izazov Republika Srpska mora dati snažan, mudar i ozbiljan odgovor, što podrazumijeva i ono o čemu se sve češće govori, a to su moguće ustavne prekompozicije.

-Što se nas tiče, bilo kakva promjena dejtonskih principa ne dolazi u obzir. Potpuno je jasno da ova vladajuća ekipa nema kapaciteta da se izbori sa ovim izazovima. Zato je važno da na budućim sastancima opozicije definišemo jasan i snažan odgovor na svako od ovih pitanja. To znači otvorena vrata za sve stranke, pokrete i pojedince koji su sami spremni na promjene, a na bazi političke platforme koja nas treba okupiti. Danas treba naći mjeru između pragmatizma i principijelnosti, ostati ali dosljedan politici i principima kojima se vodimo- istakao je Borenović.

On je rekao da će PDP u platformu opozicije unijeti ciljeve za koje se zalaže.

Pročitajte još

– Insistiraćemo na sveukupnoj obnovi Republike Srpske – ekonomskoj, demografskoj, ali i moralnoj, na razvoju snažnih institucije koje će dominirati nad uspostavljenim kultovima pojedinaca, efikasnom korištenju javnih resursa, transparentnosti rada institucija, novom Izbornom zakonu koji će omogućiti zakonite izbore kojima se ispoljava stvarna volja građana, a moguće manipulacije svedene na minimum, na Zakonu o političkim partijama koji predviđa drugačije uslove za osnivanje i registrovanje političkih stranaka koje na taj način više neće moći biti alat za izborne prevare. Potreban je i novi Zakon o RTRS, javnom servisu čiji je osnivač Republika Srpska i koji plaćaju svi građani. Za slobodno i demokratsko društvo potrebni su i slobodni, profesionalni i nepristrasni mediji i tu treba jedan od predvodnika da bude upravo javni servis- rekao je Borenović.

Istakao je i Zakon o nezastarijevanju krivičnih dijela počinjenih u procesu privatizacije, izmjene i dopune Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama kako bi se ograničilo zaduživanje, te zakonsko rješavanje pitanja nepotizma i porijekla imovine.

Govoreći o ponovljenim izborima u Doboju, Borenović je rekao da je djelimično zadovoljan odlukom CIК BiH, jer smatra da su izbori trebali biti ponovljeni na svim biračkim mjestima.  

On je dodao da na ponovljenim lokalnim izborima u Srebrenici očekuje pobjedu kandidata srpskih stranaka za načelnika Mladena Grujičića, a u Doboju da izborni proces protekne pošteno.

 Kada je riječ o sudski potvrđenim odlukama CIK o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, Borenović ističe da PDP nije trgovao političkim uticajem, već da ova stranka želi da CIK i sve ostale institucije budu snažne, transparentne i da rade u skladu sa zakonom.

On je naveo da je na proteklim izborima u Doboju utvrđeno “očigledno krivotvorenje potpisa birača, što je bahatost i krivično djelo za koje neko mora da odgovara”.

Odluku CIK o poništavanju izbora Borenović smatra hrabrom jer i vraća nadu da će institucije početi da rade bez obzira o kojoj partiji i gradu je riječ. C

– Učinićemo sve da na ponovljenim izborima bude ispoljena stvarna volja građana, a ne mahinacije, prevare, krađe. Skandalozno je da je ovlašteni grafolog ustanovio preko 20% krivotvorenih potpisa na izvodima iz Centralnog biračkog spiska, kao i da je bilo zabranjeno posmatranje izbora opozicionim strankama. Pored ponavljanja, insistiraćemo da se utvrde odgovorni za krivično djelo izborne prevare i za to odgovaraju- rekao je Borenović.

Dodao je da nije zadovoljan što se ponavljaju izbori na nekoliko biračkih mjesta u Srebrenici, jer je taj slučaj neuporediv sa slučajem izbornih prevara u Doboju i da vjeruje u pobjedu kandidata kojeg su podržale stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Prihvati notifikacije