Svijet

POKRAO IZRAELSKU VOJSKU Lagao da je vojnik, potom kod njega pronašli granate i dronove

Izraelac koji nikada nije bio u vojsci optužen je za lažno predstavljanje da je vojnik i krađu oružja nakon što se pridružio vojnoj jedinici i pridružio borbi protiv Hamasa.

Vojnici na frontu
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Prema optužnici podignutoj u nedjelju, 35-godišnji Roi Jifrah iskoristio je haotičnu situaciju nakon napada Hamasa 7. oktobra da se uključi u borbene operacije i ukrade velike količine vojne opreme, uključujući oružje, municiju i osjetljivu komunikacionu opremu.

Izraelski mediji navode da je proveo vrijeme boreći se u Gazi i čak se pojavio na fotografiji pored premijera Benjamina Netanjahua tokom jedne od njegovih posjeta trupama na terenu.

Uhapšen je sredinom decembra

Jifrah je otišao u južni Izrael 7. oktobra i predstavljao se naizmenično kao pripadnik elitnih jedinica za borbu protiv terorizma, stručnjak za uklanjanje bombi i član službe unutrašnje bezbjednosti Šin Bet, navodi se u optužnici.

Pročitajte još

Policija je uhapsila Jifraha 17. decembra i kod njega pronašla oružje, granate, voki-tokije, uniforme, dron i drugu vojnu opremu. Eitan Sabag, Jifrahov advokat, rekao je za izraelsku TV Кanal 12 da je Jifrah otišao na jug da pomogne kao bolničar u organizaciji za hitne slučajeve i da se hrabro borio da odbrani Izrael više od dva mjeseca.

– Pomagao je ljudima i učestvovao u spasavanju ljudi, svi pod vatrom, a istovremeno se borio protiv terorista – rekao je Sabag.

Izraelska policija privela je još četiri osobe, uključujući policajca, u vezi sa krađom oružja, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu