Svijet

(VIDEO, FOTO) "Upozoravale smo šta se priprema" Oficiri su ignorisali "oči vojske", uvjereni da Hamas ne planira rat

Postoji mogućnost da su izraelski šefovi bezbjednosti odbacili upozorenja žena vojnika za nadzor granice koje su imale dokaze da se nešto sprema u Gazi uoči napada Hamasovih militanata 7. oktobra.

izraelske žene vojnici
FOTO: TIMES OF ISRAEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Takve su optužbe došle od nekoliko vojnika, pretežno iz ženskih izraelskih snaga za nadzor granice, poznatima kao “Tatzpitaniyot”.

One sada medijima govore kako njihovi nadređeni nisu poslušali upozorenja o neobičnim aktivnostima unutar Gaze, poput obuke palestinskih gerilaca s eksplozivom ili uvježbavanja napada na repliku tenka.

Špijunske službe pale na ispitu

Te izjave sada stvaraju pritisak na vladu premijera Netanjahua, koja se već suočava s burom problema. Špijunske službe u zemlji nisu uspjele predvidjeti nadolazeći napad Hamasa u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i oteto njih 240, piše Politiko.

sahrana izraelskog vonika ubijenog u napadu Hamasa
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Te optužbe podstiču implikacije da su Benjamin Netanjahu i njegove bezbjednosne službe smatrali da se nemaju čega bojati. Njegovi protivnici čak tvrde i da je on aktivno jačao Hamas u Gazi, uz podršku Katara, po principu “zavadi pa vladaj”, prenosi Jutarnji list.

Upozorenja žena vojnika stizala su tokom nekoliko mjeseci, a one kažu da su uglavnom muški vrhovni komandanti odbacili njihovu zabrinutost, govorili da Hamas ne planira ići u rat i rekli im da prestanu biti tako zabrinute.

Dronove slali svaki dan

“Tatzpitaniyot”, poznate kao “oči vojske”, koriste bezbjednosne kamere i senzore za nadzor područja od 15 do 30 kilometara. Nadzor uključuje sve manje promjene u aktivnostima, pa i promjene u rutinama farmera. Taj posao zahtijeva veliko strpljenje, koncentraciju i sate provedene gledanjem u ekrane.

Žene vojnici u bazi u Nahal Ozu su prijavile neobične znakove duž granice Gaze, a ta je aktivnost uključivala i Hamasovo slanje dronova nekoliko puta na dan u sedmicama uoči napada. Jedna od njih, Ilana, rekla je za Haaretz da je vidjela borce Hamasa kako treniraju za napade.

– Mjesec i po prije rata vidjeli smo da su u jednom od kampova za obuku napravili umanjeni model pozicije posmatrača i tamo su trenirali bespilotnim letjelicama. U posljednja dva mjeseca počeli su slati dronove svaki dan, nekad i više puta dnevno, tik uz granicu, oko 300 metara od ograde – navodi ona.

Pročitajte još

Druga pripadnica “Tatzpitaniyota” je prijavila da su naoružani pripadnici Hamasa uvježbavali napade na oklopna vozila koristeći repliku tenka Merkava Mark 4, kao i da su borci kopali rupe i postavljali eksploziv duž granice. Izraelska televizija Kanal 12 emitovala je intervjue s graničnim stražarima u kojima su se oni žalili da ih ignorišu i da im je rečeno da prestanu dizati frku.

Gdje je otišao novac iz Katara

Prošlog mjeseca su dvije vojnikinje za nadzor, Jael Rotenberg i Maje Desjatnik, rekle za televiziju Kan da su mjesecima prije napada uočile mnogo zabrinjavajućih ponašanja na granici, iz baze u Nahal Ozu. Tamo je 7. oktobra ubijeno 20 graničnih vojnika.

izraelske snage bezbjednosti nakon napada Hamasa
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

– Vidjeli smo što se događa, rekli smo im za to i na kraju smo mi nastradali – rekla je Desjatnikova.

Mihael Milštajn, šef Odjeljenja za palestinska pitanja u Izraelskoj odbrambenoj obavještajnoj agenciji, tvrdi da je Netanjahu kriv ne samo za pogrešnu procjenu Hamasa, već i za dopuštenje Kataru da usmjeri stotine miliona dolara u Gazu, od čega je veliki dio vjerovatno potrošen na Hamasovo vojno krilo.

– Ali, nije samo on. Viši političari, uključujući Naftalija Beneta, Benija Ganca i Jaira Lapida, prihvatili su tu ideju, a promovisale su je i Izraelske odbrambene snage, rekao je Milštajn za Politico.

napad izraelske vojske na Gazu
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

Netanjahu ne priznaje krivicu

Čelnici izraelske vojske i obavještajne službe prihvatili su odgovornost za neuspjeh sprečavanja napada 7. oktobra. Niz drugih zvaničnika odbrane, uključujući i šefa Šin Beta, načelnika štaba IDF-a i komandanta vazdušnih snaga, takođe su priznali odgovornost, kao i ministar obrane Galant. Međutim, odbili su da odgovore na konkretne optužbe, rekavši da je sada prioritet dobiti rat. I opozicione stranke kažu da bi sada rat i oslobađanje talaca trebali imati prednost.

Netanjahu i Galant
FOTO: ABIR SULTAN-POOL/EPA
Netanjahu i Galant

Netanjahu je i sam zauzeo taj stav, ali za razliku od svojih šefova odbrane i obavještajne službe, nije prihvatio nikakvu krivicu za eventualne propuste koji su pridonijeli napadu Hamasa. Ističe da je njegova odgovornost samo da provede Izrael kroz rat. Na pitanje u intervjuu za CNN o tome preuzima li odgovornost za neuspjeh u sprečavanju napada, Netanjahu je rekao da će vrijeme za takva teška pitanja biti kada rat završi.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmad je Netanjahua optužio za “udvaranje Hamasu”.

– U proteklih 15 godina Izrael je učinio sve kako bi umanjio palestinske vlasti i ojačao Hamas. Gaza je bila na rubu kolapsa jer nisu imali sredstava, a Palestinska samouprava je odbila Hamasu dati novac. Bibi ih je spasao, sklopio je dogovor s Katarom i počeli su prebacivati milione i milione dolara u Gazu. Svi smo mislili da možemo koketirati s Hamasom, da će se oni ponašati u skladu s našim očekivanjima. A sve nam je to sada eksplodiralo u lice – rekao je Olmad, piše Politiko.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu