Politika

"Pokušaj prisvajanja Tesle" Linta najoštrije osuđuje najavu Zagreba da će lik srpskog naučnika biti na kovanicama kao simbol Hrvatske

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje najavu zvaničnog Zagreba da će se lik Nikole Tesle kao simbola Hrvatske naći na kovanicama evra.

"Pokušaj prisvajanja Tesle"  Linta najoštrije osuđuje najavu Zagreba da će lik srpskog naučnika biti na kovanicama kao simbol Hrvatske
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Riječ je o jednom od mnogih sramnih i perfidnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koji se ponosio svojim srpskim porijeklom i koga čitav svijet prepoznaje kao Srbina – naveo je Lintau pisanoj izjavi.

Linta je pozvao hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da javno kažu istinu da su, u rodnom mjestu Nikole Tesle -Smiljanu, na Svetog Iliju 2. avgusta 1941. godine ustaše poklale 506 srpskih civila u toku jednog dana, kao i da je 91 član porodice Tesla ubijen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, a 14 ih je stradalo u fabrici smrti Jasenovac.

Pročitajte još

– Pored toga, Milanović i Plenković treba da javno kažu su pripadnici hrvatskih vojnih formacija februara 1992. godine u Gospiću minirali spomenik Nikoli Tesli samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumio struju – istakao je Linta.

On je pozvao Milanovića i Plenkovića da javno kažu da je od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću ubijeno najmanje 124 Srba i da je tokom 1991. i 1992. godine u Gospiću opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća.

– Milanović i Plenković treba da pokrenu proces suočavanja hrvatskog naroda sa svojom ustaškom i genocidnom prošlošću, a ne da se bave falsifikovanjem istorije i krađom kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda – poručio je Linta.

Linta je ukazao da je dobro poznato da se Nikola Tesla rodio 1856. godine u Vojnoj Krajini u Habsburškoj Monarhiji u porodici pravoslavnog sveštenika i kršten je u pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

On je naglasio da je Vojna Krajina bila jedna od pokrajina u Austrijskom carstvu, u kojoj je srpski narod živio vijekovima u velikoj većini.

– Takođe, Vojna Krajina je do njenog ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom i u vrijeme Teslinog rođenja nije imala nikakve veze sa Hrvatskom – navedeno je u saopštenju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da su Hrvati anketom izabrali srpskog naučnika Nikolu Teslu kao najpoželjniji motiv za evre. Plenković je rekao da svaka zemlja koja uđe u Evrozonu ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, a da su oni između ostalih izabrali da na 50, 20 i 10 centi bude Tesla.

Stav Narodne banke Srbije je da bi stavljanje lika srpskog naučnika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.

Prihvati notifikacije