Politika

"POKUŠAJ RAZDVAJANJA SRBA" Dodik tvrdi da krize u BiH, Crnoj Gori i KiM imaju ISTI CILJ

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da samo naivni mogu da pomisle da su slučajno u isto vrijeme otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, te ocijenio da je međunarodna zajednica svjesna da nije završila posao i da pokušava da postavi određene startne pozicije za rješavanje.

"POKUŠAJ RAZDVAJANJA SRBA" Dodik tvrdi da krize u BiH, Crnoj Gori i KiM imaju ISTI CILJ
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik smatra da je zajednički cilj svih tih akcija, koje se reflektuju na situaciju u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se razdvoji srpski narod.

Hoće da nas degradiraju i minimalizuju, a Srbi su najveći, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Jugoslavije – izjavio je Dodik za Večernje novosti.

On je dodao da je srpska nacionalna politika danas homogenizovana s ciljem odbrane srpskih nacionalnih i državnih interesa, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i kod srpskog naroda u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

– Branićemo interes srpskog naroda bez obzira na konstantan pritisak stranaca. Ponosan sam što pripadam srpskom narodu. On će se u ovom vijeku ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na namjeru međunarodnog faktora da spriječi ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da se od stranih diplomata stalno čuje kako brane svoje interese, bez obzira gdje se nalaze, ali da za srpski narod to nije predviđeno, te istakao kako nije tačno da su Srbi remetilački na Balkanu.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Metohija je najjači izraz pokušaja stranaca da omalovaže nacionalni interes države Srbije, a to se, prije svega, odnosi na zahtjeve da Srbija prestane da lobira po svijetu za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

– Pa šta je Srbija trebalo da radi? Da ide po svijetu i moli za priznavanje svoje pokrajine? Oni bi to vjerovatno voljeli, a Srbi bi postali `dobri momci`, međutim velika je odgovornost za narod, koji ne smijemo da uvučemo u sukobe i izolaciju, a posebno ne u rat. Zato politika koju vodimo danas mora biti odgovorna – rekao je Dodik.

Kada je riječ o posjeti predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Sarajevu, kojoj se on usprotivio, Dodik je rekao da je mjesto konačne odluke o tome Narodna skupština Republike Srpske i konstatovao da je taj poziv očigledno još jedno “pakovanje” Sarajeva koje želi da na svu patnju srpskog naroda doda i ovu posjetu.

– Nema Srbina u Banjaluci i Republici Srpskoj kojeg ne boli nepravda u Crnoj Gori. Zato sam smatrao da nije vrijeme za ovu posjetu i da je to jedan vid provokacije – rekao je Dodik.

O tvrdnji bivšeg predsjednika SDS Vukote Govedarice da je Dodika zvao Đukanović i prijetio mu zabranom ulaska u Crnu Goru ukoliko Srpska usvoji Deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori, Dodik je rekao da je to “izmišljotina i glupost Govedarice, koja vređa intelekt”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prije neće biti BiH, nego što će ustavni sud oteti sve od Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da prije neće biti BiH nego što će se ostvariti namjere Ustavnog suda BiH koji želi da otme sve od Republike Srpske.

– Kako da poštujemo tog monstruma? Kada bismo sad popustili, uzeli bi nam šume, vode, elektroprivredu, javna dobra… To im je neko smislio kao način da uguše Republiku Srpsku, ali od toga nema ništa. Prije neće biti BiH nego što će se to ostvariti. U Sarajevu misle da je BiH neka sveta indijska krava u koju ne smiješ ni da pogledaš – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je strategija stranaca da je dobar samo onaj Srbin koji je podanik, te naglasio kako je on na braniku Republike Srpske od gluposti koje svaki dan izmišljaju, kao i da će Srpska biti odbranjena.

– Kakav je Dodik strancima, to me uopšte ne interesuje, zanima me samo kakav ću biti srpskom narodu – rekao je Dodik.

U vezi sa mogućim sankcija, Dodik je poručio da se ne plaši ničega, te je napomenuo da je američkom ambasadoru u BiH prenio poruku da su Srbi mali narod, da su im politike male, ali da moraju da znaju da su ponosni.

– Vjerujem da ovakav stav može biti pandan aroganciji koju nam šalju. Ovdje se ne rješavaju američka pitanja već naša – rekao je Dodik.

On je ocijenio i da Ustavni sud BiH nije Ustavni sud već monstrum i inkvizicijski sud.

– Nećemo unitarnu BiH. Radi se sve suprotno od logike i interesa Srpske. Moraće da se suoče sa našom argumentacijom i tako ćemo djelovati. Nikoga nećemo moliti za razgovor o našim stavovima o pitanju Ustavnog suda. Naši stavovi su jasni, pokušavaju da nas natjeraju na urušavanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH – upozorio je Dodik.

Kada je riječ o etiketama koje ga prate i o tome da ga stranci smatraju remetalačkim faktorom u BiH, Dodik je rekao da on pristaje samo na etiketu pripadnika srpskog naroda.

Na poruku Bakira Izetbegovića da će kriza u BiH nestati kada Dodik nestane sa političke scene, srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je “kriza drugo ime za BiH i da nikada neće nestati”, te ocijenio da će se BiH sama urušiti.

– Jednom će se i stranci umoriti u svemu ovome. Čim se izmaknu – nama Bosne. Samo će funkcionisati ono što funkcioniše, a to je Republika Srpska. Vjerovatno će se i Bošnjaci i Hrvati podjeliti u dvije teritorijalne jedinice. Bošnjaci su prepotentni. Oni misle da će njima sve završiti Amerikanci što su velikim dijelom i u pravu, jer su im Amerikanci mnogo toga i završili – rekao je Dodik.

On je naglasio da niko u BiH nije zadovoljan kako ona sada izgleda, da je ona tužna priča i da u njoj niko nije zadovoljan.