Hronika

POLA GODINE ZATVORA I NOVČANA KAZNA Za Delom bile raspisane ČETIRI POTJERNICE

U trenutku hapšenja za Dejanom Kostićem Delom, koji je danas osuđen u banjalučkom Osnovnom sudu na šest mjeseci zatvora i na dvije novčane kazne, bile su raspisane čak četiri potjernice zbog različitih krivičnih djela, otkriva Srpskainfo.

POLA GODINE ZATVORA I NOVČANA KAZNA Za Delom bile raspisane ČETIRI POTJERNICE
FOTO: FOTO: RAS KOMBO

Izvor blizak istrazi otkriva da je za Delom policija tragala zbog krivičnog djela nanošenje teških tjelesnih povreda Igoru Arseniću, zatim i zbog nanošenja lakših povreda Zvjezdanu Arseniću.

Osim toga, potjernica za njim je bila raspisana i zbog teške krađe u preduzeću “Hidroinženjering”, kao i za najpoznatiji slučaj, a to je maltretiranje i snimanje dvojice mladića u Banjaluci.

Za Kostićem je bila raspisana međunarodna potjernica u julu prošle godine godine, kada su na društvenim mrežama objavljeni snimci, koje je on snimio telefonom, a na kojima se može vidjeti kako šamara i vrijeđa dvojicu mladića u Banjaluci.

Naš izvor otkriva, da je Dela već ranije priznao krivicu za premlaćivanje te dvojice mladića i zbog čega je dobio prekršajne prijave.

– Dela je u srijedu ujutru u Osnovnom sudu u Banjaluci imao ročište, zato što je ranije priznao krivicu i sklopio sporazum sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjaluci zbog pomenute dvije tuče i teške krađe. Međutim, kada se  pojavio na ulazu u sud njega su prepoznali pripadnici Sudske policije i odmah ga uhapsili – pojašnjava izvor Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dejan Kostić Dela

Pošto je Kostiću ranije određen pritvor, njega su pripadnici Sudske policije odmah odveli u pritvorsku jedinicu KPZ Banjaluka.

Očekuje da narednih dana bude održano ročište na kojem će sudija donijeti odluku da li prihvata sporazum koji je Dela sklopio sa banjalučkim tužilaštvom.

Kostić je osumnjičen da je firmu “Hidroinženjering” opljačkao još 2015. godine.

On je zbog ove pljačke uhapšen godinu dana kasnije, a policija ga je sumnjičila da je zajedno sa još jednom osobom ukrao sef u kojem se nalazilo 12.000 maraka.

Provala u “Hidroiženjering” dogodila se u noći između 8. i 9. avgusta 2015. godine u banjalučkom naselju Rebrovac. Provalnici su čekali vikend kada firma nije radila, a potom su se popeli na palete koje su stajale u skladištu pored firme, razbili prozor i ušli u objekat.

Unutra su pronašli dva sefa i to veći, koji su obili i ukrali novac, dok su manji sef odnijeli sa sobom.

Pročitajte još

– Istragom je utvrđeno da su provalu izvršili D. K. i A. V. iz Banjaluke, koji su lišeni slobode i protiv njih će biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu – rečeno je tada u policiji.

Prema nezvaničnim informacijama koje su tada objavljene, oni su nakon hapšenja priznali krađu i to nakon što su istražioci utvrdili da se njihov DNK poklapa sa biološkim tragovima pronađenim na mjestu provale.

U policiji su tada naveli da su obojica od ranije poznati policiji kao višestruki prestupnici.

Kostić je godinama poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, a ranije je bio član grupe Slaviše Ćuluma, koji je nedavno ubijen, a koja je učestvovala u brojnim tučama na području Banjaluke, a bili su poznati i po drugim teškim krivičnim djelima.

On je 2011. godine osuđen na pet godina zatvora, zajedno sa Slavišom Ćulumom i Dejanom Čajićem, zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010. godine. Tokom ovog vatrenog obračuna ubijen je Slavišin brat Nedeljko Ćulum (19).

Obustava i žalbe

Nedavno je objavljena informacija da je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci obustavilo istragu protiv Dejana Kostića za premlaćivanje dvojice mladića u Banjaluci. Oni su obustavili istragu protiv njega uz obrazloženje da je prekršajno kažnjen sa 400 maraka i da mu se ne može dva puta suditi za isto krivično djelo. Na ovu odluku jedan od oštećenih je uložio žalbu, koja je prihvaćena i nastavljena je istraga protiv njega.