Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“POLICIJA ĆE VAS UBIJATI GDJE VAS VIDI” Čitav svijet pomno prati govor ovog predsjednika (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: KING RODRIGUEZ-EPA

Oko 57 miliona stanovnika filipinskog ostrva Luzon dobili su striktno naređenje da se izoluju u svojim kućama zbog sprječavanja širenja korona virusa. Uprkos tome, mnogi u siromašnijim dijelovima Manile su izašli na ulice da protestuju zbog nedostatka namirnica, jer nisu dobili pakete sa hranom od kako je izolacija počela, dvije nedelje ranije.

Pošto su odbili da odu kućama, lokalna vlada je uhapsila 20 ljudi. Isto veče, predsjednik Filipina Rodrigo Duterte upozorio je svoje stanovništvo:

– Ponovo prekršite naredbu o izolaciji i policija će vas upucati na mjestu gde vas vidi. Neću oklijevati. Moja naređenja izdata policiji i vojsci, kao i lokalnim zvaničnicima, da ako se pojavi bilo kakav problem i situacije u kojima dođe do nasilja i životi su u opasnosti, upucajte ih na mjestu. Ne pokušavajte da zastrašujete vladu. Ne izazivajte vladu, izgubićete – rekao je Duterte na mješavini engleskog i filipinskog u televizijskom obraćanju.

Kako prenosi američki CBS, ovakva vrsta govora nije neuobičajena za ovog kontroverznog lidera za kog je poznato da već godinama ubija, bolje rečeno istrebljuje, osumnjičene dilere drogom bez ikakvog suđenja.

Na Filipinima trenutno ima 2.633 potvrđenih slučajeva korona virusa i 107 smrtnih slučajeva – značajno manje nego u drugim zemljama sličnog broja stanovnika, prenosi Telegraf.

Za sada, mjere koje su preduzele autoritarne vlade, navode američki mediji, pokazale su se najefektivnijim u sprječavanju širenja virusa – “molba” građanima da žrtvuju privatnost i neke slobode u zamjenu za javno zdravlje.

Duterte je svakako među smjelijima:

– Neću oklijevati da naredim vojnicima da vas ubiju. Neću oklijevati da naredim policiji da vas uhapsi i privede. A jednom kad vas zatvore, sami ćete se snalaziti za hranu.

Duterteova pretnja je među prvih 10 priča u medijima SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO