Društvo

POLICIJA U ITALIJI ISTRAŽUJE AFERU "DRVAR" Da li će otpad biti vraćen u Padovu

Rok u kojem su, po nalogu inspekcije, stotine tona otpada uvezenog iz Italije morale biti uklonjene iz Drvara i još tri opštine sutra ističe, a rješenja nema ni na vidiku.

POLICIJA U ITALIJI ISTRAŽUJE AFERU "DRVAR" Da li će otpad biti vraćen u Padovu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U međuvremenu, za slučaj se zainteresovala italijanska policija, saznaje Srpskainfo.

Kako navodi naš izvor, nije isključena ni varijanta koja se do sada činila najnevjerovatnijom – da otpad, shodno Bazelskoj konvenciji, bude vraćen u Italiju.

– U federalno Ministarstvo ekologije u Sarajevu stiglo je obavještenje iz Italije u kojem se navodi da policija u Padovi istražuje okolnosti pod kojima je otpad iz ove regije izvezen u BiH. Italija je i ranije imala ozbiljnih problema s nelegalnim izvozom ogromnih količina otpada, a posao su vodile firme povezane s mafijom – navodi izvor Srpskainfo.

Dodaje da je, ukoliko se ustanovi da su u procesu izvoza prekršeni italijanski zakoni ili međunarodne konvencije, Italija dužna da otpad primi natrag.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Inače, firma „Stalcom Srl“ iz Padove, preko koje je otpad za “reciklažu” uvezen u BiH, ne dovodi se u vezu s mafijaškim organizacijama, ali se nije proslavila ni po striktnom poštovanju zakona.

Ta firma je registrovana samo za veleprodaju otpada iz metalne industrije, a ne i za tekstil, a preko nje je u BiH izvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada i ugovoren izvoz još veće količine ove vrste smeća. Uz to, prema pisanju italijanske štampe, vlasnik te firme je navodno ranije osuđivan za milionsku utaju poreza.

Pročitajte još

Firma “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, koja je uvezla sporni otpad, nije se ovih dana oglašavala, niti su se njeni suvlasnici, inače državljani Srbije, pojavljivali u Drvaru.

Podsjećamo, krajem juna i početkom jula u BiH je uvezeno, kako je ranije za Srpskainfo izjavila načelnica Drvara Dušica Runić, pozivajući se na podatke federalne inspekcije, oko 400 tona tekstilnog otpada iz Italije.

Taj je otpad, prema dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu, jer se, prema zakonu u BiH, može uvoziti samo otpad namijenjen za recikliranje. Međutim, uvoznik otpada “Krom reciklaža” d.o.o. nema nikakav pogon za reciklažu, ni mašine, ni radnike – osim na papiru.

Situacija na terenu upućuje na to da se radi o fantomskoj firmi, jer njeni osnivači žive u Srbiji, a u Drvaru, gdje je prijavljena firma, nema čak ni sjedište. Bar ga novinari Srpskainfo, ni nakon upornog traganja, nisu uspjeli naći.

Otpad, uvezen za “reciklažu” istovaren je nelegalno u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a manje količine i u Bihaću i okolini Sarajeva, uglavnom u devastiranim fabrikama usred grada ili na otvorenom. Ko zna koliko bi još italijanskog smeća završilo u BiH da se narod nije digao i danima protestovao i blokirao magistralni put. Nakon toga je obustavljen dalji uvoz otpada i pokrenuta istraga.

Prihvati notifikacije