Društvo

POLICIJSKI ČAS OD 15h Koje mjere je Vlada Srbije do sada uvela da spriječi širenje virusa

Zabrana kretanja poslije 15 časova vikendom, mjere samoizolacije koje su produžene sa 14 na 28 dana i povlačenje odluke da vlasnici svoje kućne ljubimce mogu šestati od 20 do 21 sat, nove su mjere koja je Vlada Srbija donijela u borbi protiv širenja korona virusa u Srbiji, uoči nedjelja kada se očekuje naveći rast oboljelih pacijenata. Koje su sve mjere do sada donesene?

POLICIJSKI ČAS OD 15h Koje mjere je Vlada Srbije do sada uvela da spriječi širenje virusa
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Prateći situaciju u vezi sa virusom Covid-19, Vlada Srbije iz dana u dan donosi (ili povlači) nove mjere koje za cilj imaju da smanje širenje opasnog virusa zbog kog je u Srbiji život izgubilo 11 osoba, piše Blic.

Strogoći uvedenih mjera doprinosi činjenica da se građani danima ponašaju izuzetno neodgovorno i da sa svakim sunčevim zrakom hrle ka prvom šetalištu ili parku, kao da u državi nije vanredno stanje, kao da ljudi ne umiru… Ovako ponašanje, smatraju stručnjaci, biće pogubno u danima koji dolaze, jer će epidemija doživjeti usijanje. Šta smo to do danas uradili kako bismo se zaštitili?

Vanredno stanje i zatvaranje granica

Vlada Republike Srbije saopštila je 15. marta da zbog širenja korona virusa na snagu stupa vanredno stanje. Istog dana, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da Srbija zatvara granice i da će ulazak srpskih državljana iz drugih zemalja biti moguć, ali da će najprije morati da idu u izolaciju od 14 ili 28 dana u zavisnosti od toga iz koje države pristižu. Nekoliko dana kasnije, zatvoren je i beogradski aerodrom “Nikola Tesla” , čime su obustavljeni svi međunarodni letovi.

Zatvaranje škola, vrtića…

Odmah za odlukom o vanrednom stanju stigla je i nova mjera zatvaraju se obrazovne ustanove, a đaci školsku tablu zamenjuju televizorom, pošto je nastava iz učionica “preseljena” na kanale Radio-televizije Srbije. Uz to, ispitni rokovi su odloženi, pa su tako na prinudnoj pauzi i studenti. Oni koji su boravili u nekom od studentskih domova u glavnom gradu su iseljeni.

Građanima izlazak ograničen, penzionerima zabranjen

Još 15. marta, kada su iz sata u sat saopštavane nove mjere koje će morati da se poštuju u toku vanrednog stanja, kroz svako zvanično obraćanje provejavao je apel najstarijim sugrađanima da ostanu u svojim domovima, a da za svakodnevne obaveze angažuju nekog drugog.

Kako su penzioneri bili neposlušni, na snagu je stupila potpuna zabrana kretanja lica koja su starija od 65 godina u gradskim područijima i 70 godina za one iz seoskih sredina. Nedjelja je odabrana kao njihov dan, kada u ranim jutarnjim časovima mogu izaći u kupovinu u jednoj od radnji koje se zorom otvaraju specijalno zbog penzionera.

Takođe, svim drugi, mlađim, građanima Srbije, uvedena je mjera zabrane kretanja od 20 časova uveče, do 5 ujutru, takozvani policijski čas. Ta mjera sada je korigovana, tako da je vikendom moguće biti van kuća do 15 sati, a radnim danom do 17.

Vlasnicima ljubimaca omogućena, pa zabranjena šetnja

Vlasnici kućnih ljubimaca odmah po donošenju policijskog časa, dobili su dozvolu da u periodu od 20 do 21 sat svakog dana, na maksimum 20 minuta, izvedu svoje kućne ljubimce napolje. Odmah je saopšteno da jednog psa može voditi samo jedna osoba i da građani šetnju moraju obavljati u krugu od 200 metara od mjesta prebivališta.

Međutim, kako je veliki broj onih neodgovornih koji su vreme za ljubimce zloupotrijebili, pa u navedeno vrijeme odlučili da se prošetaju, ova mjera je juče povučena, tako da su vlasnici i njihovi ljubimci sada “osuđeni” da posljednju šetnju obave do 17 sati radnim danom, odnosno 15 sati vikendom.

Ograničavanje javnog okupljanja

Ova mjera iz dana u dan poprimala je nove oblike, ali je od samog donošenja za cilj imala da se što je više moguće smanji kontakt koje građani ostvaruju međusobno. Najprije nije bilo dozvoljeno okupljanje stotinu ljudi, zatim 50, a ta brojka u ovom trenutku je pet. Distanca između građana u svakom trenutku mora biti najmanje dva metra, a na površini od četiri kvadratna metra ne može boraviti više od jedne osobe.

U skladu sa tim, prehrambene prodavnice i prostorije gdje se pružaju šalterske usluge ograničili su broj osoba koji mogu boraviti u jednoj prostoriji, pa su tako počeli da se formiraju dugački krivudavi redovi ispred trgovina, apoteka, banaka…

Nekoliko dana kasnije, rad kafića, restorana i svih drugih ugostiteljskih objekata je zabranjen.

Zabranjen izvoz lijekova, proizvoda…

U cilju predostrožnosti, kako su ovu odluku objasnili u Vladi Srbije, pooštrene su mjere koje se odnose na zabranu izvoza lijekova, pa je tako zabrana izvoza počela da se odnosi ne samo na lijekove proizvedene u Srbiji, već sve one koji se nalaze na teritoriji Srbije. Zabranjen je izvoz suncokretovog ulja, suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Ukidanje javnog prevoza i međugradskih linija

Autobusi, vozovi i brodovi bukvalno su stali 20. marta kada je Vlada Srbije uvela zbranu obavljanje međumjesnog prevoza putnika na teritoriji cijele zemlje. Zabranjen je autobuski i željeznički saobraćaj za prevoz putnika, ali i međunarodni i vodni saobraćaj.

U glavnom gradu uvedene su posebne linije za prevoz građana koji moraju na posao, a na tim linijama vožnja je moguća samo uz posebnu potvrdu.

Otvaranje novih bolnica

Otvaranje novih centara, privremenih bolnica kako ih još nazivaju, gdje će biti smještani zaraženi korona virusom sa lakšom kliničkom slikom, proteklih dana odvijalo se ubrzanim tempom, tako da su u Srbiji trenutno oformljene dvije takve ustanove: na beogradskom Sajmu i niškom Čairu.

Prihvati notifikacije