Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Političar iz Srbije u ZAGRLJAJU NOĆNOG VUKA, ultranacionaliste sa crne liste (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: RAS Srbija

Lider Dveri Boško Obradović nije krio oduševljenje što se sastao sa liderom takozvanih “Noćnih vukova” Aleksandrom Zaldostanovim, čovjekom sa “crne liste” SAD, učesnikom nacionalističkih marševa ali i borcem za ruske interese uvijek i svuda, poput onih u Ukrajini.

On je na svom Tviter profilu podijelio forografiju sa Zaldostanovim, koja je prema saznanjima “Blica”, nastala u Rusiji.

– Sa Hirurgom, legendarnim vođom Noćnih vukova i velikim prijateljem srpskog naroda. Hvala ti za lekciju kako se brani Otadžbina, patriotski vaspitava omladina, voli svoja Crkva i pamte nacionalni heroji. Vidimo se ponovo u Srbiji! – napisao je Obradović na ovoj društvenoj mreži, piše Blic.

Međutim, ako se u obzir uzme to ko su “Noćni vukovi”, čime se bave i kakav ih glas prati, sasvim je legitimno zapitati se šta Obradović radi sa njima. Da li se vraća svojim ekstremnim, desničarskim korijenima ili samo, nakon pokušaja “presvlačenja” od usltranacionaliste do umjerenog desničara, oni ipak ne mogu da se sakriju?

Humanitarci, bajkeri ili državna “paravojska”?

Iako se javno promovišu kao organizacija koja podržava pravoslavlje i bavi se humanitarnim radom, mediji pišu da su oni “Noćni vukovi” zapravo redovni učesnici nacionalnističkih marševa, da ih finansira Kremlj, ali i da su “duboko umiješani” u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Osim toga, oni su i moto klub, ali ni najmanje običan. Motore, koji su jedan od njihovih zaštitnih znakova, vole kao takve, ali ih i povezuju sa ljubavlju pema otadžbini. Članovi ovog kluba uvijek za sebe govore da su patriote koje prije svega vole svoju državu.

Činjenica da ih predsjednik Rusije Vladimir Putin naziva “svojom braćom” dodatno ih razlikuje od svih ostalih motorista na svijetu.

Sa druge strane, “Noćni vukovi” su i učesnici nacionalnističkih marševa, sukoba u Ukrajini, svjetski mediji ih nazivaju i ultradesničarima, kojima mnoge zemlje, počevši od Amerike, preko Litvanije, Poljske, Gruzije, do Kanade zabranjuju ulazak.

Početkom prošle godine to se desilo i sa BiH, koja je zabranila ulazak u zemlju i samom Zaldostanovu, ali i pojedinim pripadnicima ove grupe iz srpskog ogranka.

Saradnja sa njima nije nepoznanica, tim pre što su zajedno prošle godine organizovali putovanje “Ruski Balkan”, čiji je cilj bio istraživanje “kulturnog uticaja ruske imperije na Balkanu”.

Organizacija “Noćni vukovi” osnovana je 1989. godine, i u početku je okupljala ljubitelje rok muzike i moticikala koji su osamdesetih godina održavali zabranjene rok koncerte u Moskvi, da bi nedugo zatim postali prvi zvanični moto-klub u SSSR-u. Nakon toga, počinje osnivanje ogranaka ove grupe po raznim zemljama, uključujući i Srbiju.

Klub je godinama sticao sve više simpatija u Rusiji, naročito svoje nepodijeljene podrške Kremlju. Upravo im je to, ali i bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom, donijelo ulogu u političkom životu Rusije. Zato ih Putin i naziva “braćom”, nekoliko puta se pojavljivao i na njihovim skupovima, a ponekad vozio i “Harli Dejvidson” motore, koje “Vukovi” isključivo voze.

Mediji su navodili da su se borili na strani proruskih pobunjenika na ratištu u Ukrajini, kao i da ih finansira direktno Vladimir Putin, što su oni očekivano demantovali.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO