Politika

Politika i provokacije Islamske zajednice: Priznaju Kosovo* i smeta im Orban

Bilo bi mudro čuti one glasove koji su zabrinuti mogućnošću da na čelo EUFOR i misije Altea dođe predstavnik Mađarske, a zbog utiska u dijelu građanstva kako se radi o državi koja u posljednje vrijeme iskazuje otvorenu pristranost prema određenim politikama u BiH.

 Husrev-begova džamija na dan Ramazana
FOTO: MINA/ANADOLIJA

Ako ste pomislili da je ovu izjavu dao neki „verzirani“ političar, kome je u opisu posla da se petlja u sve i svašta od rasvjete u mjesnoj zajednici do deklaracija koje su usvajaju u UN – na potpuno ste pogrešnom tragu. Ovo je, naime, zvaničan stav Islamske zajednice (IZ) u BiH koja bi, po važećem ustavu ove zemlje, trebalo da je potpuno odvojena od politike i da se bavi vjerskim pitanjima.

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da bi komandovanje misijom EUFOR u BiH od 2024. godine mogla preuzeti Mađarska, iz IZ juče su stigle oštre reakcije na tu najavu.

Mađarska “odstupanja”

Navodeći da Mađarska svojim stavovima „odstupa od usaglašenih politika EU i napora da se zaustave separatističke politike neodgovornih političara koje potkopavaju mir, ustav, državne institucije i skoro svakodnevno pokušavaju isprovocirati sukobe na administrativnim linijama entiteta“, iz te vjerske zajednice poručuju kako su „i te kako zabrinuti za procese koji se odvijaju u društvu i koje mogu imati posljedice na svakog građanina, pa i članove i pripadnike Islamske zajednice“.

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Viktor Orban
FOTO: SRNA

– Posebno smo zabrinuti istupima premijera Viktora Orbana i drugih zvaničnika koji su neprimjereno problematizovali islamski identitet Bošnjaka i samo njihovo postojanje i integraciju u Evropi. Mađarska država i mađarski narod su tradicionalni prijatelji BiH i Bošnjaka, ali ne možemo zanemariti javne istupe i postupke aktuelne vlasti u Mađarskoj koji ne ulivaju povjerenje kod velikog dijela, ne samo Bošnjaka, nego svih građana koji su opredijeljeni očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i suprotstavljanju politikama koje su devedesetih uzrokovale rat i stradanje – saopštio je u ime IZ u BiH direktor njene Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta, Muhamed Jusić.

Kao šlag na tortu, navedeni visoki funkcioner IZ dao je sebi za pravo da tzv. Kosovo, koje BiH nije priznala kao nezavisnu državu, nazove „Republikom“.

– Sve ono što se dešava ovih dana u Ukrajini i Republici Kosovo ukazuje na opravdane strahove dijela građana BiH od destabilizujućih procesa i Islamska zajednica dijeli te strahove. To je razlog više da na čelu Misije Altea bude neko ko neće biti pod uticajem političkih aktera i koji će osigurati njenu adekvatnu reakciju u slučaju bilo kakvih pokušaja ugrožavanja mira i koji će uživati povjerenje svih aktera u BiH – rekao je Jusić.

Kao Sabor SDA

Inače, ovo nije prvi put da se IZ u BiH otvoreno miješa u politička pitanja, a izbor predsjednika Sabora te vjerske zajednice sve više podsjeća na Sabor SDA.

Edhem Bičakčić
FOTO: MINA

Podsjećamo, u aprilu ove godine za novog predsjednika Sabora IZ izabran je Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer FBiH i bivši visoki funkcioner SDA. Na toj dužnosti Bičakčić je zamijenio Safeta Softića, inače aktuelnog potpredsjednika SDA, dok je prije njega na čelu Sabora IZ bio Hasan Čengić, jedan od osnivača najveće bošnjačke stranke.

Pročitajte još

Analitičar Dževad Galijašević za Srpskainfo kaže da u svom nastojanju da se bave politikom, umjesto vjerskim temama i pitanjima, visoki zvaničnici IZ u BiH, prema njegovim riječima, skoro da postaju tragikomični.

– Šta ima Islamska zajednica sa misijom Altea i po čemu je ona pozvana da ocjenjuje političko djelovanje Mađarske ili njenog premijera? Inače, sama misija EUFOR u BiH postala je više nego simbolična. Tamo ima jedva nešto više od hiljadu vojnika, u najvećem broju Austrijanaca – ističe Galijašević.

Dodaje da je potpuno jasno da je oglašavanje IZ čak i o takvim stvarima, kakva je izbor komandanta mirovnih snaga u BiH, najbolji dokaz da je ta vjerska zajednica postala klasično političko krilo SDA.

– Ako šaljete upozorenja i reakcije čak i zbog takvih stvari kao što je eventualni dolazak nekog Mađara na čelo misije EUFOR, onda je vidljiva vaša namjera da zastrašujete i uzbunjujete narod. Isto tako je providan cilj da dižete tenzije time što tzv. Kosovo, koje predstavnici Republike Srpske nikad neće priznati kao nezavisnu državu, namjerno nazivate „Republikom“, provocirajući emocije i reakcije kod srpskog naroda – zaključuje Galijašević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije