Biznis

Polugodišnja dobit ERS 35 miliona KM: Uspješan rezultat zbog dobre hidrologije i reorganizacije

Zavisna preduzeća “Elektroprivrede RS” odavno nisu imala bolje finansijske rezultate kao na polugodištu ove godine, pa tako prikazana dobit na nivou holdinga iznosi oko 35 miliona KM.

Polugodišnja dobit ERS 35 miliona KM: Uspješan rezultat zbog dobre hidrologije i reorganizacije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Hidroelektrane, njih tri, su ostvarile dobit od oko 18,3 miliona KM, distribucije nešto više od osam miliona maraka, dok je matično preduzeće ERS imalo dobit od oko 37 miliona KM.

Jedino su obje termoelektrane poslovale s gubicima, koji su bili planirani zbog redovnog godišnjeg remonta. Tako je RiTE “Ugljevik” prikazao gubitak od oko 18 miliona KM, a “Gacko” oko  devet miliona maraka.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko finansijske poslove u ERS, Darko Milunović, za Srpskainfo kaže da je dobra hidrologija uticala na to da proizvodnja u hidroelektranama bude veća za 25 odsto od planirane.

– A to se odrazilo, naravno, i na finansijski rezultat – objašnjava Milunović i dodaje da je najbolji rezultat ostvarila “HE na Drini” u Višegradu sa 9,9 miliona maraka dobiti.

Otpremnine

Sva distributivna preduzeća su ostvarila dobit, a Milunović kaže da je ključni razlog reorganizacija. Riječ je o smanjenju broja radnika, tehmološkog viška, uz isplatu stimulativnih otpremnina.

FOTO PRIVATNA ARHIVA
FOTO PRIVATNA ARHIVA

– Pravi efekti reorganizacije osjetiće se tek za 18 mjeseci, jer smo u jednom periodu iz tekuće likvidnosti i djelimično iz kredita potrošili nekih 30-ak miliona KM za otpremnine. To će se tek otplatiti za nekih 18 mjeseci, kad ćemo ubirati prave efekte. U ovom momentu gotovo i da nema viška radnika. Možda je malo lošija struktura u tim distributivnim preduzećima, u kojima i dalje nedostaju monteri i elektro-inženjeri. Distrubicije mogu da zapošljavaju jedino deficitaran kadar, jer bi sve ostalo značilo da je reorganizacija bila uzaludna – objašnjava Milunović.

Ističe da je matično preduzeće ostvarilo dobit od 37 miliona KM iz dva razloga.

Pročitajte još

– Ostvaren je veći bilansni višak i postignute visoke cijene električne energije na slobodnom tržištu. Na povećanje bilansnih viškova uticala je proizvodnja u hidroelektranama, koja je skoro duplo veća nego u istom periodu prethodne godine. Ostvarili smo u slobodnoj prodaji za oko 15 odsto veće cijene od planiranih – navodi Milunović.

„Elektrokrajina“ Banjaluka

Najznačajniji finansijski rezultat među distribucijama ostvarila je „Elektrokrajina“ Banjaluka na čijem čelu je Dragan Čavić. Iz 5,5 miliona KM gubitka na kraju prvog polugodišta prošle godine došli su do dobiti od 4,25 miliona KM godinu dana poslije.

– To je za skoro 10 miliona КM bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Ovogodišnji pozitivan finansijski rezultat je odraz niza preduzetih mjera na reorganizaciji i restrukturiranju preduzeća u protekle dvije i po godine, pri čemu je napravljen iskorak u svim segmentima poslovanja – kažu za Srpskainfo u ovom distributivnom preduzeću.

„Elektrokrajina“ je u proteklom periodu uspjela da svoje poslovanje prilagodi novim okolnostima značajnog gubitka poslovnih prihoda zbog zakonske obaveze prestanka poslova prodaje električne energije u sklopu projekta reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća. Jedna od mjera bila je optimizacija radne snage, pri čemu je preduzeće uz stimulativne otpremnine napustilo 495 radnika što jeste donijelo veliki jednokratni trošak, ali i omogućilo dugogodišnje višemilionske uštede na platama.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Uštede po tom osnovu će posebno biti vidljive od 2024, kada će na godišnjem nivou iznositi čak 11 miliona KM – preciziraju u ovom preduzeću.

„Elektrokrajina“ je, takođe, u proteklih godinu dana smanjila kratkoročna potraživanja za 8,5 miliona КM, ili 24 odsto, smanjila distributivne gubitke za 3,4 odsto, te smanjila ukupne obaveze za više od 10 miliona КM, ili 4,3 odsto.

Finansijski planovi za naredni period tiču se refinansiranja postojećeg duga kroz nedavno realizovanu prodaju korporativnih obveznica u iznosu od 27,4 miliona КM.

– Ranija nepovoljna kreditna zaduženja po osnovu visine kamate i ročnosti zamijenićemo povoljnijim uslovima, što će na godišnjem nivou značajno smanjiti troškove preduzeća. Кrajnji cilj svih preduzetih mjera je uspostavljanje potpuno likvidnog preduzeća spremnog da u svakom momentu odgovori na potrebe korisnika i razvoja distributivne mreže – kažu u “Elektrokrajini”.

Remont u obje termoelektrane

U RiTE “Ugljevik” napominju da gubitak od oko 18 miliona KM nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka niti neplanskog povećanja troškova poslovanja.

– Osnovni razlog za ostvareni neto gubitak je godišnji remont termoelektrane, koji je u skladu sa Elektro-energetskim bilansom za ovu godinu planiran i realizovan u prvoj polovini godine, tokom aprila i maja. Remont je planiran da traje 50 dana, a završen je za 47 dana – kaže Simo Stakić, v.d. izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u RiTE “Ugljevik”.

Zahvaljujući značajnom obimu radova na remontu, kaže Stakić, redovan kapitalni remont, koji je planiran naredne godine u trajanju od 75 dana, pomjeren je za 2024. godinu.

Remont je u RiTE “Gacko” trajao od 23. maja do 23. juna.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu