Gradovi

Pomen za nastradale iz Hranče: U Bratuncu će biti služen parastos i odata počast za 20 Srba ubijenih 1992. godine

Kod centralnog Spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu danas će biti služen parastos i odata počast za 20 Srba iz bratunačkog naselja Hranča, koje su ubile muslimanske snage, od kojih je sedmoro poginulo 25. jula 1992. godine.

Pomen za nastradale iz Hranče: U Bratuncu će biti služen parastos i odata počast za 20 Srba ubijenih 1992. godine
FOTO: RTRS

Na današnji dan nastradalo je sedam civila, od kojih su tri bile žene.

Porodice stradalih, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračka organizacija će danas, uz služenje parastosa, prisluženjem svijeća i polaganjem cvijeća, obilježiti 29 godina od pogibije sedam civila.

Muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice upale su 25. jula 1992. godine u Hranču sa više strana, ubijajući srpske civile kod njihovih kuća.

U Hranči, kao i ostalim selima oko Srebrenice i Bratunca, muslimanske formacije pobile su stanovnike koje su zatekle, opljačkale pokretnu imovinu, a kuće i ostalu nepokretnu imovinu popalile.

Preživjeli mještani pričaju da je napad počeo oko 15.30 časova, da je zapucalo i uz galamu upali su u selo i ubijali sve redom vičući: “Hvataj ih žive, štedi municiju”.

Ubijeno je sedam mještana u dvorištima, a većina stanovnika uspjela je da se niz korito Glogovske rječice izvuče prema Bratuncu.

Mještanin Dragomir Mitrović nestao je deset dana prije ovog napada na Hranču i još nije pronađen. Njega su muslimanski vojnici uhvatili kod ovaca i izgubio mu se svaki trag.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović je podsjetila da su napadi izvođeni nekoliko dana na Zagone, Gornje Magašiće i Hranču.

Filipovićeva je ukazala da je u Gornjim Magašićima ubijeno osam srpskih civila 20. jula 1992. godine, kao i na srpska stradanja u četiri sela na Petrovdan te godine i još niz sela gdje je u jednom danu ubijano po deset ili 20, pa do 50 i više mještana i niko nije odgovarao.

Ona je istakla da su grobovi ubijenih jedina istina i pita gdje je pravda.

– Predmeti stoje u ladicama u Tužilaštvu BiH i nakon 29 godina od zločina i 25 godine od završetka rata. Neizvjesno je da li će optužnice ikada biti podignute, a kada dođu na red da li će biti preživjelih svjedoka da potvrde šta se dešavalo i ko je i kako počinio zločine. To je dokaz da u BiH nema pravde za Srbe – rekla je Filipovićeva.

Prihvati notifikacije