Hronika

POMOĆ DOLAZI SA NEOBIČNOG MJESTA Osuđenici se odriču jednog obroka u korist najsiromašnijih

U više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji 4.280 osuđenika odlučilo je da se odrekne jednog obroka u korist najsiromašnijih penzionera i drugog socijalno najugroženijeg dijela stanovništva kako bi pružili podršku društvu u vanrednim okolnostima nastalim usljed opasnosti od širenja korona virusa.

POMOĆ DOLAZI SA NEOBIČNOG MJESTA Osuđenici se odriču jednog obroka u korist najsiromašnijih
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Ideja da se odreknu takozvanog suvog obroka koji dobijaju nedjeljom umjesto večere, potekla je od samih osuđenika jer na ovaj način žele da pomognu najsiromašnijim građanima.

Riječ je o osuđenicima koji se nalaze na izdržavanju kazne u najvećim kazneno-popravnim zavodima u zemlji Sremskoj Mitrovici, Nišu, Požarevcu (Zabeli), kao i u Okružnom zatvoru u Novom Sadu, koja je druga po veličini pritvorska jedinica u Srbiji, piše Blic.

Ovi zavodi će u dogovoru sa gradskim kriznim štabovima učestvovati u formiranju paketa koji će se dalje distribuisati onima kojima je u ovom trenutku pomoć i najpotrebnija.

Podsjećamo i da su u cilju preventivnih mjera na sprečavanju širenja korona virusa, KPZ za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, počeli 12. marta u svojim krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u cijelom sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Posjete se u svim zavodima realizuju u skladu sa mjerama prevencije i zaštite.

Osim drugih mjera zaštite, Uprava je i na ovaj način preduzela preventivne mjere na sprečavanju širenja korona virusa, a sistem izvršenja nije dodatno opteretio budžetska sredstva u ovoj situaciji.