Društvo

Pomoć države i MEŠETARIMA: Kome sve idu subvencije iz budžeta Srpske

Narodni poslanik Spomenka Stevanović tražiće da se izmijeni zakonska regulativa kako bi se suzbilo “mešetarenje firmi koje koriste subvencije i podsticaje iz budžeta”.

Pomoć države i MEŠETARIMA: Kome sve idu subvencije iz budžeta Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsticaji su dobri, ali treba ih davati onima koji rade korektno i zakonito. Ne mogu sad da navodim nazive, ali znam nekoliko firmi koje godinama dobijaju razne subvencije iz budžeta, a ovamo otpuste radnike, pa ih ponovo prime i tako stalno funkcionišu. Ili, isplaćuju dio plate na ruke. To se ne smije dešavati. Treba zabraniti da konkurišu za podsticaje oni za koje se utvrdi bilo kakav oblik mešetarenja – kaže ona za Srpskainfo.

Ističe da će na narednoj sjednici Narodne skupštine RS tražiti spisak isplaćenih podsticaja i subvencija unazad dvije godine, te pravilnike po kojima je to rađeno.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Osim toga, tražiću izmjenu regulative, jer se sada za podsticaje  traži da je dovoljno da su izmirena poreska dugovanja. Tražiću da se zabrani da konkurišu oni koji su prevarili državu – navela je Stevanovićeva.

Ona je kao poslanik postavila pitanje u vezi sa subvencijama.

Kako će biti tretirana preduzeća koja su, recimo, prošle godine ostvarila određene pomoći i subvencije, a Poreska uprava utvrdi da su ta ista preduzeća radila na crno, isplaćivala plate na ruke, glasilo je njeno pitanje.

Pročitajte još

– Ukoliko se u kontroli utvrdi da je poreski obveznik isplaćivao dio plate u gotovini, a Poreska uprava dokaže takve nezakonite radnje, poreskom obvezniku će se obračunati i naložiti plaćanje punog iznosa poreza i doprinosa na lična primanja na iznos plate koji je stvarno bio isplaćivan. Takođe, protiv poreskog obveznika će se pokrenuti prekršajni ili krivični postupak, u zavisnosti od visine utajenih poreza i doprinosa – odgovor je iz Poreske uprave.

Stevanovićeva smatra da bi zakonodavac trebalo da promijeni regulativu kako bi se u ovakvim slučajevima tražio povrat novca, odnosno podsticaja.

Predsjednik Privredne komore RS, Pero Ćorić, za Srpskainfo kaže da privrednici imaju mogućnost da konkurišu za subvencije iz budžeta po osnovu povećanja plata i ulaganja u nove tehnologije.

– To ide posredstvom Ministarstva privrede i preduzetništva RS – objašnjava Ćorić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Za povećanje plata predviđeno je pet miliona KM, a  za ulaganje u nove tehnologije četiri miliona KM. Ćorić podsjeća da je PKRS tražila podsticaje za tehnologije, jer sada mnoga preduzeća imaju šansu da plasiraju vlastite proizvode, da ne zavise isključivo od lon poslova.

Kada je u pitanju primjedba poslanika Spomenke Stevanović, on kaže da je to posao za inspekcije, koji treba da prijavi na pravu adresu.

– Toga sigurno ima, ali to treba da rješavaju kontrolne institucije. Svako neka radi svoj posao i rezultat neće izostati sigurno. Mešetari se svakako brzo prepoznaju – smatra Ćorić.

Po osnovu podsticaja za povećanje plata do sada je iz budžeta RS isplaćeno oko 130 miliona KM.

Prema evidenciji Ministarstva finansija RS, za sprovođenje mjera Vlade RS u borbi protiv kovida 19, do 13. avgusta 2021. ukupno je isplaćeno 305 miliona КM: iz Fonda solidarnosti i Кompenzacionog fonda 261,5 miliona КM, iz budžeta RS 15 miliona КM, iz granta Republike Srbije 18,5 miliona КM i sa eskrou računa 10 miliona КM.

Trivić: Država nije prevarena

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, za Srpskainfo kaže da prilikom isplata pomoći znog negativnih efekata pandemije u RS nije bilo moguće prevariti državu.

– Vlada je isplaćivala dio plata ili pune iznose plata direktno radnicima na račune. Dakle, s tim poslodavac nije mogao da upravlja – objašnjava Trivić.

Dodaje da je jedan dio pomoći išao na račune određenih firmi koje su morale da dokažu da su izgubile prihode jer nisu mogli da rade da zbog zatvaranja.

Prihvati notifikacije