Društvo

Pomoć i sa državnog nivoa: U Tursku idu pripadnici Oružanih snaga BiH

Predsjedništvo BiH je na 6. vanrednoj sjednici usvojilo zaključak o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa.

oruzane snage bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Međutim, nije precizirano kada će otići i koliko njih.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića saopšteno je da je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak kojim se daje saglasnost Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine da uputi deklarisani Medicinski tim Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku.

Pročitajte još

Takođe, ovim zaključkom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da po hitnom postupku preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi upućivanja mješovitog kontingenta Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa.

Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo odbrane BiH i da sagleda mogućnost doniranja opreme, tražene od Republike Turske kroz zahtjev dostavljen prema NATO EARDCC, te pokrene proceduru njenog eventualnog upućivanja.

Inače, pomoć Turskoj iz BiH je već stigla. Osim što  udruženja prikupljaju i šalju potrepštine koje je Turska navela kao prioritet, jučer i jutros su u ovu zemlju pogođenu zemljotresom otišli pripadnici entitetskih civilnih zaštita te Gorske službe spašavanja.

Mnogi su ukazali na to da je sramno što država nije prva reagovala, nego entiteti, navodeći da to šalje negativnu poruku o BiH te je posramljuje, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije