Društvo

POMOĆ RODITELJIMA Besplatan boravak u vrtiću ostvarilo 29 djece sa smetnjama u razvoju

Pravo na besplatan boravak u 15 predškolskih ustanova u Republici Srpskoj tokom septembra je ostvarilo 29 djece sa smetnjama u razvoju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

POMOĆ RODITELJIMA Besplatan boravak u vrtiću ostvarilo 29 djece sa smetnjama u razvoju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od ukupno 29 mališana, koji imaju nalaz i mišljenje prvostepene stručne komisije o procjeni potreba i usmjeravanju djece i omladine sa smetnjama u razvoju, 23 djece pohađa javne predškolske ustanove, a šestoro privatne predškolske ustanove.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navode da nisu zaprimili dokumentaciju koja se odnosi na djecu bez roditeljskog staranja, te pozvali staratelje to učine.

Osim toga, i roditelji djece sa smetnjama u razvoju, koja imaju nalaz i mišljenje stručne komisije, treba da dostave dokumentaciju predškolskim ustanovama u koja su djeca upisana radi ostvarivanja prava na besplatan boravak.

Pročitajte još

– Ukoliko postoji zainteresovanost roditelja ili staratelja, potrebno je da se obrate predškolskim ustanovama s ciljem uključivanja djece u neki od predškolskih programa, a poštujući najbolji interes djeteta – navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske sredstva za sufinansiranje boravka djece u predškolskoj ustanovi isplaćuje direktno predškolskim ustanovama.

Pravo na besplatan boravak u predškolskoj ustanovi predviđeno je Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.