Društvo

Pomoć Vlade javnim kuhinjama "Radimo po cijeni 2,60 KM po obroku, iduće godine nećemo moći tako"

Udruženja "Hljeb života" i "Optimisti", koja vode dvije javne kuhinje u Prijedoru i jednu u Ljubiji, pozdravili su danas odluku Vlade Republike Srpske da sa 150.000 KM interveniše u ovoj oblasti i na kraju godine kada se svode računi.

Pomoć Vlade javnim kuhinjama "Radimo po cijeni 2,60 KM po obroku, iduće godine nećemo moći tako"
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Danko Malešević iz “Hljeba života” naveo je da je ovo udruženje i prošlu godinu završilo na nuli, a ne u minusu, upravo zahvaljujući intervencijama Vlade i u novcu i namirnicima, a da se to dešava i ove godine.

– Svaka podrška je dobrodošla. Mi radimo od početka godine po cijeni 2,60 KM po obroku, a u međuvremenu je sve poskupilo enormno i s tom se cijenom nećemo moći raditi iduće godine – rekao je Malešević.

Ovo udruženje snabdijeva 150 korisnika u Ljubiji i Prijedoru, od kojih 90 uz pomoć Gradske uprave, a 60 uz pomoć drugih donatora.

Zijad Čanić iz “Optimista” rekao je da je ovo udruženje prezadovoljno radom Vlade Republike Srpske.

– Nije ovo prvi put da nam Vlada finansijski pomaže. Mi smo zahvalni i vjerujemo da radimo tako da smo opravdali očekivanja – rekao je Čanić.

“Optimisti” imaju 141 korisnika javne kuhinje posredstvom prijedorskog Centra za socijalni rad, te dodatna 83 korisnika, a ukupno je 94 djece kojoj će ove sedmice biti uručeni novogodišnji paketići koje su donirale osnovne škole iz Sarajeva.

U budžetu grada Prijedora za ovu godinu prvobitno planiranih rekordnih 150.000 KM drugim rebalansom uvećano je na 218.888 KM, dok je u prijedlogu za 2023. godinu, o kojem će se sutra izjasniti Skupština grada, ta stavka ponovo 150.000 KM.

Pročitajte još

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske dao je saglasnost da se uplati 150.000 KM organizacijama širom Srpske koje putem javnih kuhinja pružaju pomoć najugroženijim građanima, a to su, pored Prijedora, Crveni krst Republike Srpske, te udruženja građana “Mozaik prijateljstva” i “Merhamet” iz Banjaluke, “Merhamet” iz Kozarske Dubice, “Iskra” i “Merhamet” iz Novog Grada i “Emaus” iz Srebrenice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije