Politika

“Šmit nije imenovan u skladu s Dejtonom” Vlada Srpske dala zeleno svjetlo da se ne objavljuju odluke OHR

Vlada Republike Srpske na 6. posebnoj sjednici u Banjaluci dala je pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku.

zgrada vlade republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Taj prijedlog su u skupštinsku proceduru, u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske, uputili narodni poslanici.

Sjednica Narodne skupštine zakazana je za sutra.

Vlada smatra da je Prijedlog zakona u skladu sa Ustavom Republike Srpske, pravnim sistemom RS i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa RS.

– Kada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagač shodno članu 213. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, navodi da s obzirom na to da imenovanje visokog predstavnika nije izvršeno u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posljedice, zbog čega je predmetni zakon potrebno donijeti u hitnoj proceduri – saopšteno je iz Vlade.

Pročitajte još

Važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske uređen je način objavljivanja zakona, drugih propisa i opštih akata Republike Srpske u službenom glasilu Republike Srpske, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom RS.

Predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u “Službenom glasniku Republike Srpske” objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

– Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, navodi da, s obzirom na to da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za Bosnu i Hercegovinu, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik „treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

– Nakon uvida u propise Evropske unije i analize odredaba Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, nisu ustanovljeni obavezujući sekundarni izvori prava EU koji su relevantni za predmet regulisanja dostavljenog prijedloga. Zbog toga u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena „Neprimjenjivo“ – saopšteno je iz Vlade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije