Svijet

POMOGAO BROJNIM PAROVIMA Zvali ga "BOG ZA BEBE”, a onda je otkrivema MRAČNA TAJNA

Doktor Kvinsi Fortijer iz Las Vegasa bio je poznat kao specijalista za neplodnost i godinama je pomagao parovima koji su imali problema sa začećem.

POMOGAO BROJNIM PAROVIMA Zvali ga "BOG ZA BEBE”, a onda je otkrivema MRAČNA TAJNA
FOTO: Z. ILIĆ/RAS SRBIJA

Zvali su ga “Bog za bebe”, ali tek decenijama kasnije otkrivena je njegova mračna tajna mnoga djeca koja su rođena uz njegovu intervenciju saznala su da je dr Fortijer koristio svoju spermu da oplodi njihove majke bez njihovog znanja i pristanka.

Ova nevjerovatna i šokantna priča ispričana je u dokumentarcu koji se i zove “Bog za bebe” (Baby God) i koji donosi i svjedočenja njegove djece.

Pročitajte još

Jedna od njegovih “žrtava” bila je Kejti Holm, koja se nakon udaje u 22. godini borila da zasnuje porodicu. Bilo je to početkom 1960. a neplodnost je bila tabu tema. Čula je za doktora “specijalistu za neplodnost” Kvinsija Fortijera, koji je otvorio prvu žensku bolnicu u gradu i pomogao brojnim parovima.

Obećao je da će oploditi Holm uzorkom sperme njenog supruga, prenosi Guardian.

– U to vrijeme, svi moji prijatelji su imali djecu, samo mi nismo. Niko nije mogao da nam pomogne, sve dok nismo našli dr Fortijera – rekla je Kejti koja danas ima 77 godina.

Ona je tad sa sobom donijela čašicu muževljeve sperme, a 1966. godine je napokon rodila kćerku Vendi.

– Često bih pogledala Vendi i pomislila kako ne liči ni na koga iz muževljeve porodice – rekla je Kejti.

Decenijama kasnije, u martu 2018. godine njena kćerka Vendi je iz zabave uradila kućni DNK test i šokirala se rezultatima – pojavilo se ime koje nije znala, Fortijer.

– Ispostavilo se da moj tata nije moj otac. Moj otac je doktor za neplodnost iz Las Vegasa – rekla je Vendi, koju je to otkriće veoma potreslo. Toliko da kaže da je dugo željela da ode na plastičnu operaciju kako bi sa lica skinula sve sličnosti sa Fortijerom.

Baza podataka je razotkrila mračnu tajnu koja se decenijama skrivala: ljekar koji je jednom proglašen lekarom godine u Nevadi svojom spermom je oplodio brojne žene, bez njihovog ili znanja njihove porodice.

Prevara koja je trajala decenijama ostavila je u šoku brojne porodice, a Vendi ima najmanje još 23 braće i sestara. Jedan od sinova dr Kvinsija vjeruje da ih ima na stotine.

Istraga je pokazala da je Fortije decenijama na ovaj način oplođivao žene, čak i one koje nisu dolazile zbog problema sa začećem, već zbog ginekoloških problema.

To je slučaj Doris Otis, koja je 1948. godine došla kod dr Kvinsija zbog blage infekcije. Dr Kvinsi ju je oplodio tokom uzimanja brisa i tako je Doris neplanirano začela i rodila Majka, koji danas ima 71 godinu i tek je 2017. godine saznao ko mu je otac.

Režiserka Hana Olson rekla je kako su, dok je istraga išla sve dublje, otkrili mnogo mračnije stvari nego što je mogla da zamisli.

Među njima je i navodno zlostavljanje njegovih pastorki, od kojih je jednu oplodio svojom spermom i poslao u kuću za nevjenčane majke u Minesoti. Ona je rodila sina Džonatana, kog je dala na usvajanje. Upravo je to i jedna od najčudnijih priča.

Naime, Džonatan je još jedan od Fortijerovih sinova koji danas ima 55 godina. Kada je bio beba, usvojili su ga luteranski pastor i medicinska sestra iz Minesote.

Džonatan je sa 17 godina upoznao svoju biološku majku i tada mu je ona ispričala da ga je “bezgrešno začela”.

– Čak i sa 17 godina, iako nisam imao informacije, osjećao sam neku tamnu senku iza pitanja ko mi je otac. Kasnije mi je majka kroz pisma objašnjavala da je bila djevica prije nego što je zatrudnila sa mnom i ispričala mi je priču koja mi je tad bila suluda. Rekla mi je da je išla na ginekološki pregled kod Fortijera i da je on pomiješao štapiće, pa je tako zatrudnila. Kasnije joj je rekao, kako bi joj objasnio zašto je trudna, a dievica je, da je “bezgrešno začela” – ispričao je on.

Dokumentarac, pored svjedočenja Fortijeove djece, donosi i priču o Kvinsijevom zakonitom sinu koji je Kvinsija tužio za seksualno zlostavljanje njega, njegove braće i sestara i još djece. Kvinsi je u tom suđenju odnio pobjedu.

Dvoje najmlađe Fortijerove djece, koji su bili uz njega tokom suđenja i nakon njegove smrti, u filmu se prisećaju svog oca kao ljubaznog, velikodušnog čovjeka. Jedna kćerka, Sonja Fortijer, kaže da ne želi da zna da li su navodi o zlostavljanju bili tačni.

Fortijer je negirao optužbe i nikada nije podignuta optužnica, prema časopisu Review-Journal, prenosi Telegraf.

Dr Fortijer je preminuo 2006. u 94. godini.