Svijet

Pompeo: Nadamo se skorim pregovorima o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom

SAD se nadaju da će narednih dana ili sedmica ponovo doći do pregovora o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom, rekao je danas američki državni sekretar Majkl Pompeo.

Pompeo: Nadamo se skorim pregovorima o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom
FOTO: US HOUSE OF REPRESENTATIVES/PROMO

Pregovori s ciljem anuliranja nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga u zastoju su od neuspjeha drugog samita između američkog predsjednika Donalda Trampa i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una.

Tramp i Kim sastali su se u junu na granici dvije Koreje i dogovorili da ponovo krenu u pregovore, ali to do sada nije realizovano.

Mi znamo da je predsjednik Kim obećao da će se posvetiti denuklearizaciji. nadamo se da ćemo narednih dana ili sedmica biti ponovo za pregovaračkim stolom. To bi bio najbolji ishod – rekao je Pompeo u intervjuu za ABC.

Sjeverna Koreja je posljednjih sedmica testirala više raketa kratkog dometa u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

Pompeo je rekao da uprkos tim testovima Kim nije prekršio obećanja data Trampu i cilj SAD ostaje denuklearizacija Sjeverne Koreje.

– Mislim da bi predsjednik Tramp bio veoma razočaran ako se Kim ne vrati za pregovarački sto ili nastavi sa izvođenjem raketnih testova koji nisu u skladu sa njihovim međusobnim sporazumima – rekao je Pompeo.