Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Pompeo: Nadamo se skorim pregovorima o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom

Svijet
Autor:

Foto: US House of Representatives/Promo

SAD se nadaju da će narednih dana ili sedmica ponovo doći do pregovora o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom, rekao je danas američki državni sekretar Majkl Pompeo.

Pregovori s ciljem anuliranja nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga u zastoju su od neuspjeha drugog samita između američkog predsjednika Donalda Trampa i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una.

Tramp i Kim sastali su se u junu na granici dvije Koreje i dogovorili da ponovo krenu u pregovore, ali to do sada nije realizovano.

– Mi znamo da je predsjednik Kim obećao da će se posvetiti denuklearizaciji. nadamo se da ćemo narednih dana ili sedmica biti ponovo za pregovaračkim stolom. To bi bio najbolji ishod – rekao je Pompeo u intervjuu za ABC.

Sjeverna Koreja je posljednjih sedmica testirala više raketa kratkog dometa u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

Pompeo je rekao da uprkos tim testovima Kim nije prekršio obećanja data Trampu i cilj SAD ostaje denuklearizacija Sjeverne Koreje.

– Mislim da bi predsjednik Tramp bio veoma razočaran ako se Kim ne vrati za pregovarački sto ili nastavi sa izvođenjem raketnih testova koji nisu u skladu sa njihovim međusobnim sporazumima – rekao je Pompeo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO