Svijet

Sjeverna Koreja oplela po Trampu: On je tako nepromišljen i podmukli starac

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ponovo vrijeđala američkog predsjednika Donalda Trampa, nazivajući ga “nepromišljenim i podmuklim starcem”, nakon što je on objavio u tvitu da sjevernokorejski vođa Kim Džong Un želi da odustane od posebnih veza između dvojice čelnika i da utiče na američke predsjedničke izbore nastavkom neprijateljskih činova.

Sjeverna Koreja oplela po Trampu: On je tako nepromišljen i podmukli starac
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA

Visoki sjevernokorejski zvaničnik, bivši nuklearni pregovarač Kim Jong Čol, izjavio je da njegova zemlja neće popustiti pod američkim pritiskom jer nema šta izgubiti, i optužio je Trampovu administraciju da pokušava kupiti vrijeme uoči roka do kraja godine koji je postavio Kim Vašingtonu za spasavanje nuklearnih pregovora.

Pregovori su ušli u krizu nakon što je februarski samit između Trampa i Kim Džong Una u Vijetnamu završen propašću kada je američka strana odbila sjevernokorejski zahtjev za značajnim ublažavanjem sankcija u zamjenu za djelimičnu predaju njenih nuklearnih kapaciteta.

Kim je kazao da će Sjeverna Koreja tražiti “novi put” ukoliko SAD održe sankcije i pritisak, i dao je rok Trampovoj administraciji da ponudi obostrano prihvatljive odredbe sporazuma.

Kim Jong Čol izjavio je kako Trampovi tvitovi očigledno pokazuju da je on “iziritirani starac koga je izdalo strpljenje”.

On (Tramp) je tako nepromišljen i podmukli starac i mi ne možemo da ga nazovemo drugačije nego senilnim – izjavio je Kim Jong Čol, prenosi Asošijeted Pres.