Svijet

PONIŽAVAO PUTNIKE U AUTOBUSU Nasilnik djevojku uvrijedio zbog seksualne orijentacije pa je pljunuo

Homofobni i transfobni izgrednik i nasilnik, koji je 10. jula u autobusu na relaciji Rijeka-Zagreb vulgarno vrijeđao i ponižavao putnice i putnike zbog njihovog rodnog izražavanja i seksualne orijentacije je osuđen.

PONIŽAVAO PUTNIKE U AUTOBUSU Nasilnik djevojku uvrijedio zbog seksualne orijentacije pa je pljunuo
FOTO: B.T./RAS SRBIJA

On je osuđen na Prekršajnom sudu u Zagrebu na novčanu kaznu od gotovo 6.000 kuna (oko 800 evra) te odležao dva dana u pritvoru.

Za verbalni i fizički napad na djevojku na Autobuskoj stanici u Zagrebu osuđen je na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije “za stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju rodne orijentacije”.

Naime, tridesetjednogodišnjak iz Zagreba nasrnuo je na osobu dok je davala iskaz tako što joj je “uputio pogrdne riječi “Jesi li ti isto lezbača?”, pa je još i pljunuo. Tim je postupkom, kako stoji u presudi, “povrijedio njeno dostojanstvo na temelju mržnje prema njenoj rodnoj orijentaciji.” Potom je nasrnuo na nju, a njegovu namjeru da je udari spriječila je policija.

Za taj prekršaj određena mu je kazna od 5.000 kuna (oko 664 evra), prenosi Net.

Djevojka snimila incident

Za vrijeđanje i ponižavanje druge putnice u autobusu osuđen je samo za običan prekršaj protiv javnog reda i mira na oko pet stotina kuna. Izgrednik se odrekao prava na žalbu te je presuda pravosnažna, prenosi Blic.

– Ovakav, ipak dijelom pravedan ishod, bio je moguć zahvaljujući postupku mlade djevojke, koja je prvo snimila izgred u autobusu, poslala ga Zagreb prajdu koji joj je pružio pravni savjet i uputio je da napad prijavi kao zločin iz mržnje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije. Podsjećamo da smo u saopštenju neposredno nakon događaja jasno navele da nije bila riječ o pukom remećenju javnog reda i mira već o očiglednom dokazu o neretko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj – ističu u Zagreb prajdu.