Banjaluka

"PONOSINI SMO" Racionalnim trošenjem dug Grada smanjen za oko 17 miliona KM

Dug Grada Banjaluke smanjen je za više od 17 miliona KM u odnosu na stanje zatečeno 31. decembra 2020. godine, zahvaljujući racionalnom upravljanju javnim novcem, a u protekloj godini nije bilo ni novih zaduženja.

"PONOSINI SMO" Racionalnim trošenjem dug Grada smanjen za oko 17 miliona KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ponosni smo što smo svojim djelovanjem u proteklih 14 mjeseci ostvarili ovakav rezultat, pogotovo jer se nalazimo u periodu globalne ekonomske i energetske krize, poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević, pojasnivši da su mjere fiskalne konsolidacije dale rezultate, pa je tako dug Grada sa 135,2 miliona KM smanjen na 117,5 miliona KM.

Pročitajte još

Istakao je da je racionalno upravljanje rashodima ključni preduslov da se obezbijede sredstva za realizaciju razvojnih politika i programa poput kupovine udžbenika, izgradnje škola, zdravstvenih ustanova, saobraćajnica, mostova i drugih infrastrukturnih projekata.

– Ovo su fasicinantni rezultati s obzirom na to da se otplata duga – kredita i obeznica – na godišnjem nivou kreće između 15 i 20 miliona KM. Plan je da Banjaluka u narednom periodu uđe u realizaciju velikih projekata poput rekonstrukcije distributivne toplovodne mreže, izgradnje gradskog parka, saobraćajnica, vodovoda i kanalizacije, upravljanja čvrstim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, a ovakve projekte ne bismo mogli realizovati bez zdravog finansijskog stanja – zaključio je Kresojević.

Prihvati notifikacije