Kultura

PONOVO NA OKUPU Članovi grupe ABBA primili priznanje u Kraljevskoj palati

Četiri člana čuvene švedske pop grupe ABBA ponovo su se okupila da bi primili jedno od glavnih priznanja Švedske, Kraljevski red Vasa, tokom ceremonije u Kraljevskoj palati u Stokholmu.

Članovi grupe ABBA
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/EPA

Bjorn Ulvaes, Beni Anderson, Agneta Feltskog i Ani-Frid Lingštad koji se rijetko pojavljuju zajedno u javnosti i sada su u 70-im godinama, dobili su ordene od kralja Karla XVI Gustava “za veoma istaknut doprinos u švedskom i međunarodnom muzičkom životu”, navodi se u saopštenju Kraljevskog dvora, prenio je Rojters.

Izuzetno popularna grupa, koja je nastala 1972. i raspala se početkom 1980-ih, prodala je oko 385 miliona ploča i još uvijek ima legije obožavalaca širom svijeta sa trajnim hitovima kao što su “Densing Kvin“, “Tenk ju for d mjuzik“ i “Fernando”.

Pročitajte još

Ove godine, takođe, se navršava 50 godina od kada je ABBA pobijedila u finalu Pjesme Evrovizije u Britaniji 1974. sa pesmom “Vaterlo”, čime je  privukla globalnu pažnju.

Članovi grupe ABBA
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/EPA

Mjuzikl “Mama Mia!”, koji su komponovali Ulvaes i Anderson, zasnovan na njihovim pjesmama, od 1999. godine, prema riječima njegovih kreatora, vidjelo je preko 70 miliona ljudi širom svijeta.

Ulvaes je rekao za švedsku TV4 nakon ceremonije da se osjećao “veoma emotivno” kada je primio priznanje, posebno jer je poteklo od švedske javnosti, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu