Društvo

Poražavajući podaci: Svaka druga žena u BiH izložena nekom obliku nasilja, za godinu dana desilo se 19 UBISTAVA

U BiH je od 2015. godine 56 žena izgubilo život nakon što su bile izložene rodno-zasnoovanom nasilju, dok je od 2021. do 2022. godine 19 ubistava klasifikovano kao femicid, podaci su Misije OEBS u BiH.

Nasilje, škole, djeca na udaru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Istraživanja pokazuju da je u BiH svaka druga žena ili djevojčica starija od 15 godina bila izložena nekom obliku rodno-zasnovanog nasilja, rečeno je danas na sastanku ambasadora Velike Britanije u BiH Džulijana Rajlija sa predstavnicima civilnog društva, sudstva, tužilaštva i policije koji se bave ovim problemom.

Pročitajte još

Na sastanku su izneseni prijedlozi o konkretnim koracima koji bi se trebali preduzeti kako bi se smanjio stepen nasilja, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Na sastanku je konstatovano da problem rodno-zasnovanog nasilja zahtjeva holistički pristup, usku saradnju svih aktera, odlučnost i posvećenost.

– Donosioci odluka, zvanične institucije, policijske i pravosudne strukture, kao i organizacije i pojedinci u direktnom dodiru sa osobama koje su doživjele nasilje, imaju obavezu da zajedno rade na podizanju svijesti i prevenciji nasilja, unapređenju zakonske regulative, adekvatnom sprovođenju zakona, jačanju sistema podrške, kontinuiranom ulaganju u zaštitu i prevenciju, rušenju postojećih rodnih normi i osnaživanju žena – navodi se u saopštenju.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije