Svijet

Porijeklo virusa još pod velom misterije: FBI smatra da je kovid "procurio" iz laboratorije

Direktor FBI Kristofer Rej saopštio je da njegova agencija vjeruje da je pandemija kovida-19 nastala kao posljedica nesreće u laboratoriji u Vuhanu u Kini.

Porijeklo virusa još pod velom misterije: FBI smatra da je kovid "procurio" iz laboratorije
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, među američkim obavještajnim agencijama, kao i među naučnicima, i dalje nema konsenzusa o porijeklu virusa.

Direktor Federalnog istražnog biroa kaže da njegova agencija već neko vrijeme vjeruje da je pandemija kovida 19 nastala kada je virus “procurio” iz laboratorije u Vuhanu u Kini, ali Bijela kuća umanjuje značaj nalaza FBI, prenosi Glas Amerike.

– Vidjeli smo mnogo različitih zaključaka unutar obavještajne zajednice. Neke agencije su donijele zaljučke koji idu na jednu stranu, neki su donijeli zaključke koji idu na drugu stranu. Neki kažu da još nemaju dovoljno informacija, zato želimo da budemo veoma oprezni – istakla je portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

Stejt department takođe navodi da obavještajne agencije američke vlade imaju različita gledišta o porijeklu pandemije.

– Ono što znamo je da, već dvije godine, Narodna Republika Kina blokira međunarodne istražitelje i članove globalne zajednice stručnjaka za javno zdravlje u pristupu informacijama o ranoj fazi zaraze. Važno je da Kina bude transparentna, ne samo zbog ljudi širom svijeta nego i za dobrobit svojih građana – kaže portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavila je da američki obaveštajni zaključci nemaju kredibilitet.

– Kina se odlučno protivi političkoj manipulaciji istraživanja porijekla virusa, u svakoj formi. Samo miješanje obavještajne zajednice u naučna pitanja je dokaz politizacije istrage o porijeklu virusa – ističe Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Mnogi naučnici, na osnovu dostupnih dokaza, smatraju da je pandemija počela kada je virus sa životinja prešao na ljude.

Majkl Osterholm, ekspert za zarazne bolesti, koji savjetuje administraciju predsjednika Bajdena o kovidu, kaže da je najvažnije – spriječiti buduće pandemije, navodi Glas Amerike.

– Da li je došlo do direktnog prenosa virusa sa životinja na ljude? Da li su se radnici u laboratoriji slučajno zarazili virusom koji se onda proširio? Možda nikada nećemo saznati. Svakako postoji velika količina naučnih dokaza koja kaže da je virus prešao sa životinja na ljude. Ali kao neko koga već godinama veoma brine bezbjednost laboratorija, ne mogu sa sigurnošću da kažem da se to nije dogodilo. I to je ono gdje smo sada – kaže on.

Pročitajte još

Dodaje da moramo da podrazumijevamo da su obje mogućnosti stvarne, i da pravimo planove za budućnost tako što ćemo reći – ne želimo da nastane još jedna pandemija – bilo zbog prenosa virusa sa životinja na ljude, ili zato što je virus pobjegao iz laboratorije.

– Da li mislite da postoji šansa da je laboratorija u Vuhanu korišćena za istraživanja biološkog oružja? – pitao je republikanski kongresmen Džim Benks na pretresu u Kongresu Metjua Potindžera, bivšeg člana Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

– Ono što pouzdano znamo je da se kineska vojska bavila istraživanjima korona virusa. Znamo da su obavljali eksperimente, i to koristeći američku tehnologiju, da rade na himeričkim virusima, onima koji su vještački stvoreni. Znamo da je kineska vojska učestvovala u pokušajima da se razviju vakcine za korona viruse – odgovorio je Potindžer.

Metju Potindžer, koji je u Trampovoj administraciji učestvovao u izradi politike prema Kini, rekao je članovima Kongresa da je proteklih godina bilo više incidenata kada su opasni patogeni procurili iz kineskih laboratorija, uključujući i prvobitni korona virus – SARS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu