Biznis

POSAO ZA 10.500 RADNIKA Mask ne odustaje od nove fabrike u Njemačkoj

U Teslinoj fabrici u Njemačkoj, za koju se priprema gradilište u Grunheideu, biće zaposleno 10.500 radnika, a proizvodiće se, u punom kapacitetu, pola miliona automobila godišnje u smjenama, izvještava n-tv, a prenosi portal SEEbiz.

POSAO ZA 10.500 RADNIKA Mask ne odustaje od nove fabrike u Njemačkoj
Foto: FC chs/EPA

Izgradnja fabrike, koja bi trebalo da bude završena do jula 2021. godine, još nije odobrena.

U Teslinoj prijavi za dozvolu navode se različite informacije o broju zaposlenih u smjeni. Govori se i do 12.000 direktnih poslova. Prema podacima iz industrijskih krugova, između 3.000 i 3.500 zaposlenih radiće u jednoj smjeni, u tri smjene dnevno.

Tesla je očistila dio područja na sopstveni rizik i priprema se za izgradnju.

Prijava za građevinsku dozvolu pokazuje da kompanija procjenjuje troškove izgradnje na oko milijardu evra. Ako se dobije odobrenje, građevinski radovi trebalo bi da traju do marta 2021. godine. Početak rada je planiran za jul 2021. godine.

Kritičari strahuju da će fabrika imati negativne posljedice za okolinu. Do sada je primljeno 373 prigovora, a glavne primjedbe zaštitnika životne sredine su da cijeli projekat ima pogrešno mjesto, odnosno da je riječ o području zaštite voda i zaštićenom krajoliku usred netaknute prirode, piše Blic.