Svijet

Poskok ugrizao dječaka (6): Mališan se uhvatio za granu, a nije vidio da je na njoj zmija

Šestogodišnjeg dječaka iz Belgije prije pet dana je ugrizao poskok dok je bio u šetnji s porodicom u Nacionalnom parku Paklenica.

Poskok ugrizao dječaka (6): Mališan se uhvatio za granu, a nije vidio da je na njoj zmija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zaustavili su se kod rijeke, dječak se uhvatio za granu, a nije vidio da je na njoj zmija. Nakon toga krenula je trka s vremenom.

Zmija je dječaka ugrizla za prst, a porodica nije bila sigurna je li u pitanju otrovnica. Dječak je počeo da osjeća slabost, a kako su se nalazili na mjestu gdje nema signala odlučili su da se vrate na ulaz u park gdje se nalazi stanica za prvu pomoć.

Otac je šestogodišnjaka nosio na ramenima, a kasnije se pokazalo kako je to bio jedan od poteza koji mu je spasio život. Da je dječak hodao, krv bi brže kolala i otrov bi se brže proširio telom. S ulaza u park porodicu su pripadnici HGSS-a prevezli do bolnice. Majka je srećom fotografisala zmiju, pa prilikom prve pomoći nije bilo dileme da je u pitanju poskok.

Pročitajte još

Dječaku su u zadarskoj bolnici ubrizgali protivotrov, iako, budući se radi o djetetu ljekari nisu bili sigurni koja je preporučena doza, pa su roditelji i dalje strahovali za život svoga sina, prenosi Blic.

– Bilo je kao u filmu. Otrov se polako širio s mjesta ugriza, a uzrokuje smrt ako stigne do srca. Kod Tibotsa je otrov stigao do pazuha – ispričao je njegov otac.

Nakon toga je dječak prebačen u splitsku bolnicu gdje se nalazi na Odjeljenju intenzivne njege, javlja RTL Danas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije