Društvo

POSKUPJELI I LIJEKOVI Cijene pojedinih porasle i do 120 odsto, građani zabrinuti

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja s najmanjom kupovnom moći na evropskom kontinentu, ali po pitanju cijena lijekova, prati standard država koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.

POSKUPJELI I LIJEKOVI Cijene pojedinih porasle i do 120 odsto, građani zabrinuti
FOTO: K. KAMENOV/RAS SRBIJA

Kao da to nije dovoljno, cijene lijekova u BiH ne prestaju rasti, a građanima postaju luksuz. Posebno penzionerima, koji su i prije poskupljenja za određene terapije izdvajali i do pola penzije. Roditelji djece oboljele od epilepsije nedavno su digli glas jer je lijek za epilepsiju “diazepam klizma” skuplji za 120 odsto.

Roditelji se snalaze na razne načine, a ovaj lijek je samo jedan od onih koji su poskupjeli u proteklom periodu. Predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec u razgovoru za Avaz kaže da su cijene različite od apoteke do apoteke.

– Apoteke moraju standarizovati cijenu. Ova “klizma” bi trebala biti besplatna svakom roditelju – naglašava Kavalec.

Dodaje kako mnogo roditelja traži podršku i finansijsku pomoć jer nisu u mogućnosti nabaviti onoliko lijekova koliko je neophodno njihovoj djeci.

U apotekama je “brufen” skuplji za dvije marke, pa umjesto dosadašnjih pet, košta sedam maraka. Građani su izrazili negodovanje i cijenom “linexa”, koji je s devet dostigao cijenu od 14 maraka.

Međutim, najveći problem predstavlja cijena lijekova koji se koriste kao redovna terapija.

Pročitajte još

Hanka Gegić majka je desetogodišnjakinje koja boluje od epilepsije, a trenutno je u bolnici zbog upale pluća. Iznenađena je cijenama lijekova i kapi, ali i nedostatkom razumijevanja da se pristupačnijim učini nešto što je neophodno za život.

– Podsjetiću da je “keppra” lijek jedno vrijeme bio skinut s esencijalne liste, koštao je 100 KM i bilo je strašno. Mi roditelji smo bili uporni i uspjeli smo se izboriti da se vrati na esencijalnu listu – rekla nam je Gegić.

Smanjenje marže

Udruženje „Misli dobro“ pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika o načinu oblikovanja cijena lijekova u Bosni i Hercegovini. Rekli su kako se nadaju da će se prilikom izmjene propisa koji se odnose na visinu veleprodajne i maloprodajne marže na lijekove institucije voditi interesima građana, a ne ličnim i interesima raznih grupa

Bez odgovora

Novinari Avaza su kontaktirali i nekoliko apoteka koje su pitali za cijene lijekova, te da daju odgovor na pitanje za koliko su cijene lijekova više, međutim nisu dobili nijedan odgovor.

Prihvati notifikacije