Magazin

Mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje: Ove kombinacije hrane i lijekova trebate izbjegavati

Ne savjetuje se uzimati lijekove na prazan želudac, često nam se kaže da pojedemo zalogaj prije nego popijemo bilo koju tabletu.

tablete
FOTO: V. LALIĆ/RINGIER

Međutim, ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tijela obrađuju lijekove, a neke namirnice mogu da poboljšaju efikasnost lijeka, dok je druge mogu smanjiti.

Neke kombinacije lijekova i hrane mogu čak dovesti do krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre. Važno je pročitati uputstvo o lijeku prije nego počnete uzimati novi lijek.

Evo pet namirnica koje nikada ne smijete miješati s određenim lijekovima kako biste izbjegli neugodne komplikacije.

Grejpfrut i statini

Statini su lijekovi koji snižavaju nivoe holesterola lipoproteina niske gustine takođe poznatog kao “loš holesterol” u vašoj krvi. Oni uključuju lijekove kao što su Lipitor, Lescol, Lipostat, Crestor i Zocor.

Nuspojave od statina mogu uključivati ​​bolove u mišićima. Ako uzimate neku drugu vrstu statina, ograničite unos soka od grejpfruta na vrlo male količine ili ga potpuno izbjegavajte.

Mliječni proizvodi i antibiotici

Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona. Kalcijum se vezuje za antibiotik u digestivnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i efikasnost.

Da biste to izbjegli, bolje je uzimati antibiotike nekoliko sati prije ili nakon što jedete mliječne proizvode. Takođe, trebali biste biti oprezni kada jedete zrele i stare sireve i meso kada uzimate inhibitore monoamin oksidaze za depresiju.

Odležana i dimljena hrana uključujući Kamembert, Gaudu sadrži aminokiselinu zvanu tiramin. Lijekovi inhibitori monoamin oksidaze, propisani za stanja kao što su depresija i hemoterapija, smanjuju sposobnost tijela da preradi tiramin.

Lisnato povrće i razrjeđivači krvi

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina, dobro je obratiti pažnju na to koliko lisnatog povrća jedete.

Namirnice poput spanaća, kelja i brokule, koje se promiču zbog svojih zdravstvenih prednosti takođe su bogate vitaminom K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi.

Kelj, zajedno s drugim lisnatim zelenim povrćem poput spanaća i romaine salate, može poništiti efekte lijekova za razrjeđivanje krvi kao što je varfarin, povećavajući zgrušavanje krvi.

Pročitajte još

Piće i lijekovi protiv bolova

Neki lijekovi protiv bolova, antidepresivi i lijekovi protiv dijabetesa takođe mogu uzrokovati niz komplikacija kada stupe u interakciju s alkoholom.

Ove interakcije mogu dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija. Alcohol Change UK upozorava da nikada ne smijete miješati alkohol sa: antibioticima metronidazolom i tinidazolom ili antidepresivima inhibitorima monoaminooksidaze (MAOI).

Međutim, navodi se da treba izbjegavati alkohol ako uzimate lijekove protiv bolova koji se izdaju samo na recept, kao što su tramadol, gabapentin i kodein i drugi lijekovi slični morfiju.

Konzumiranje alkohola uz ove lijekove može biti opasno, što može dovesti do teške pospanosti i drugih nuspojava, kao što je mučnina.

Kafa i antipsihotici

Antipsihotični lijekovi mogu pomoći u liječenju ljudi sa šizofrenijom, bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem. Međutim, uzimanje tableta s kofeinom u obliku čaja ili kafe može učiniti da vaše tijelo apsorbuje manje ovih lijekova nego ako ih uzimate s vodom.

U međuvremenu, istraživanje je pokazalo da kofein može povećati nuspojave nekih antipsihotika i lijekova za ADHD, što dovodi do povećanog broja otkucaja srca i krvnog pritiska, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu